Külföld

Özönlenek az észak-koreaiak a hadkiegészítő irodákba

Észak-Korea azt állítja, hogy mintegy 800 ezer állampolgára önként jelentkezett, hogy belépjen vagy újra jelentkezzen az ország hadseregébe, amennyiben kiújulna a háború a félszigeten. A déli titkosszolgálat egyelőre nem cáfolta a hírt.

Özönlenek az észak-koreaiak a hadkiegészítő irodákba
Díszszemlén a koreai néphadsereg
Fotó: STR/KCNA via KNS/AFP

Mintegy 800 ezer diák és munkás fejezte ki azon szándékát, hogy bevonul vagy újra jelentkezik a hadseregbe egy Egyesült Államokkal szembeni összeütközés esetére – jelentette az északi Rodong Sinmun című újság a Reuters szerint. Phenjan az utóbbi időben többször utalt rá, hogy nyugati provokációtól tart. Különösen azóta vált puskaporossá a levegő, hogy Japán bejelentette, szakít a második világháború óta követett békepolitikával, és nagyszabású haderőfejlesztésbe kezd.

„A fiatalok szárnyaló lelkesedése a hadseregbe való belépés iránt a fiatal generáció rendíthetetlen akaratát mutatja, hogy kíméletlenül eltörölje a drága szocialista hazánk megsemmisítésére vágyó háborús mániákusokat, és kudarc nélkül megvalósítsa a nemzeti újraegyesítés nagy ügyét” – írta az ötvenes évek összetéveszthetetlen stílusában a pártlap.

A bejelentés azután történt hogy Észak-Korea csütörtökön elindította Hwasong–17 interkontinentális ballisztikus rakétáját (ICBM) válaszul a folyamatban lévő amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra; és néhány órával azelőtt, hogy Dél-Korea elnöke Tokióba repült egy csúcstalálkozóra, amelyen az atomfegyverekkel rendelkező Észak elleni fellépés lehetőségérő tárgyalt.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy teljes mértékben légből kapott az állítás. A szám talán túlzó lehet, de a déli titkosszolgálat egyelőre nem cáfolta a mozgósítási kampány tényét.

Kapcsolódó írásaink