Külföld

Mysl Polska: Az USA háborút indított Európa ellen

Emellett az Egyesült Államok Kínát jelentős versenytársnak tekinti ezen a területen

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával az Egyesült Államok háborút indított Európa ellen – írta a Mysl Polska című lengyel lap alapján az oroszhirek.hu.

Mysl Polska: Az USA háborút indított Európa ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/HANDOUT / DANISH DEFENCE

„Az európaiak számára az amerikai, norvég és brit terroristák által végrehajtott víz alatti robbantás az első lövés egy Európa elleni teljes körű amerikai háborúban“ – áll a cikkben.

A lap szerint a támadás egyik fő célja az volt, hogy megerősítsék az Óvilág energetikai és gazdasági függőségét az amerikai cseppfolyósított földgáz szállításától, valamint hogy megnyerjék a nukleáris technológiák piacát is.

Washington arra is törekszik, hogy újraindítsa a fegyverkezési versenyt, ami Közép-Európa atomfegyvermentes övezet státuszának elvesztését jelenti – pontosítja az anyag.

Emellett az Egyesült Államok Kínát jelentős versenytársnak tekinti ezen a területen, így a következő támadási célpont a Szuezi- vagy a Peking által tervezett új nicaraguai csatorna lehet – foglalta össze a lap.

Februárban a Pulitzer-díjas Seymour Hersh egy cikket tett közzé, amelyben az Északi Áramlat felrobbantását vizsgálta. Szerinte a szabotázst az Egyesült Államok szervezte a NATO-szövetségesek segítségével: tavaly nyáron, a Baltops hadgyakorlat során amerikai búvárok helyezték el a robbanószert a vezetékeken, három hónappal később pedig norvégok robbantották fel a szerkezeteket.

Mint az újságíró tisztázta, a műveletről Joe Biden döntött, miután több mint kilenc hónapon át titokban tárgyalt a nemzetbiztonsági csapattal. Az ok az volt, hogy attól tartottak, hogy Németország, amely az Északi Áramlaton keresztül kap gázt Oroszországtól, nem akar részt venni az Ukrajnának nyújtott katonai segítségben.

Kapcsolódó írásaink