Külföld

Észak-Korea kész megsemmisíteni az ellenséget rakétákkal

Legutóbb kedden lőttek ki két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát

Észak-Korea ismét üzent, éppen azon a napon, amikor az USA és Dél-Korea megkezdte az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatát – írta meg a liner.hu.

Észak-Korea kész megsemmisíteni az ellenséget rakétákkal
Kim Dzsongun egy sikeres rakétateszt után
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Észak-Korea hiába kérte az amerikaiak és a dél-koreaiak közös hadgyakorlatának leállítását. Válaszul rakétákat lőtt ki a levegőbe, a héten már nem egy alkalommal, miközben ismét fenyegetésbe kezdtek.

Többek között egy tengeralattjáróról is indítottak rakétákat, majd röviddel ezután a szárazföldről tették meg ugyanezt. Az USA és Dél-Korea is elítéli Észak-Korea rakétakísérleteit, miközben folyamatosan atomfegyvereket fejlesztenek, és mindezt illegális módon.

Szerdán a KCNA, az ország állami hírügynöksége közölte, Észak-Korea legutóbbi rakétakilövései katonai gyakorlatok voltak, amelyeknek célja kiképezni a legénységeket, hogy bármikor teljesíteni tudják a küldetésüket, és szükség esetén megsemmisítsék az ellenséget.

Észak-Korea legutóbb kedden lőtt ki két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, és jelezték, ha az USA egy rakétájukat is elfogja, arra hadüzenetként fognak tekinteni. A KCNA jelentése szerint a rakéták mintegy 611 kilométert repültek az ország felett, mielőtt célba értek egy keleti partoknál fekvő kis szigeten – írja a South China Morning Post.

A KCNA hangsúlyozta, ha szükséges, az ellenséget biztosan meg fogják semmisíteni, és minden egyes kiképzéssel még inkább képesek lesznek arra, hogy bármikor maradéktalanul teljesítsenek egy támadást az ellenséggel szemben.

Az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlata 11 napon át tart majd, ami egyfajta erődemonstráció is Észak-Koreának. A szövetségesek szerint a gyakorlatra amiatt van szükség, hogy elrettentsék Észak-Koreát, amely 2022-ben rekordszámú rakétakilövést hajtott végre, és a megfigyelések alapján egy atomtesztet készíthetnek elő, amire 2017 óta nem volt példa – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom