Külföld

Iránban többeket letartóztattak a diáklányok elleni mérgezéses támadások ügyében

Az esetek novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek 31 tartomány közül 25-re

Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be a síita állam belügyminiszter-helyettese kedden.

Iránban többeket letartóztattak a diáklányok elleni mérgezéses támadások ügyében
Iránban többeket letartóztattak a diáklányok elleni mérgezéses támadások ügyében (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas/Hans Lucas via AFP/Patrick Batard

Madzsíd Mírahmadi az iráni állami médiában azt mondta, a hatóságok öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak. További részleteket nem közölt.

Mírahmadi hétfőn azt hangoztatta, a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. Az Iszlám Köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

Az ügyben megszólalt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is, megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat és aláhúzta: a hatóságoknak komolyan kell venni az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Az elmúlt hónapokban hivatalos adatok összesen 230 tanintézményben több mint ötezer diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, melyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett.

Kapcsolódó írásaink