Külföld

Észak-Korea hadüzenetként fogja fel, ha az USA kilövi a rakétáikat

Észak-Korea figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne merje kilőni a rakétáikat a tesztelések során – írta meg a liner.hu.

Észak-Korea hadüzenetként fogja fel, ha az USA kilövi a rakétáikat
Észak-Korea állítja, ezek a fegyverek csupán önvédelmi célokat szolgálnak
Fotó: AFP/STR/KCNA VIA KNS

Észak-Korea kedden arra figyelmeztette az USA-t, ne próbálkozzon meg a rakétáik elfogásával a tesztek alatt, mert arra egyértelmű hadüzenetként fognak tekinteni. Ez azokra a rakétákra értendő, amiket a Csendes-óceán fölött lőne ki az USA, mely újabb hadgyakorlatra készül Dél-Koreával.

Az USA és Dél-Korea hadgyakorlata Észak-Korea fenyegetésének szól, miután Phenjan rendszeresen hajt végre rakétateszteket, és folyamatosan bővítik a nukleáris fegyverarzenáljukat a háttérben.

Észak-Korea állítja, ezek a fegyverek csupán önvédelmi célokat szolgálnak, míg az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra egy invázió próbájaként tekintenek. A közleményükben azt mondták, egyértelmű hadüzenetként tekintenek majd a rakétáik elfogására, amiket tesztelés céljából küldenek a levegőbe.

Erről Kim Yo Jong, Kim Dzsongun húga beszélt, hozzátéve, a Csendes-óceán nem tartozik az USA vagy Japán uralmához. Megjegyezte, Észak-Korea mindig készenlétben áll, hogy bármikor gyors és elsöprő erejű akciót hajtson végre.

Érezhető a feszültség a térségben Észak-Korea magatartása miatt, akik azt követelik, hogy az USA és Dél-Korea azonnal állítsa le a gyakorlatait. Ebben a hónapban a két ország az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatát fogja tartani.

A március 13-án kezdődő gyakorlat legkevesebb 10 napon át tart majd, melynek során számos haditechnikát vonultatnak fel a levegőben és a vízen. Észak-Korea vezetője nemrégiben kiadta a parancsot, hogy exponenciális módon kell növelniük a fegyvergyártásukat, beleértve az atomfegyvereket is – írja a CNA.

Kapcsolódó írásaink