Külföld

Illegális iráni fegyverszállítmányt foglalt le a brit haditengerészet az Ománi-öbölben

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2022 februárjában terjesztette ki a fegyverembargót a jemeni húszi lázadókra

Illegális iráni fegyverszállítmányt foglalt le a brit haditengerészet az amerikai hadsereg közreműködésével az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az abu-dzabi brit nagykövetség.

Illegális iráni fegyverszállítmányt foglalt le a brit haditengerészet az Ománi-öbölben
Illegális iráni fegyverszállítmányt foglalt le a brit haditengerészet az Ománi-öbölben (képünk illusztráció)
Fotó: HO/AFP/Iran’s Revolutionary Guards WebSite

A tájékoztatás szerint a múlt heti akció során páncéltörő fegyvereket és rakétaalkatrészeket is lefoglaltak.

A brit Lancaster fregatt Irántól délre, nemzetközi vizeken tartóztatott fel egy motorcsónakot, és átkutatta annak fedélzetét. A művelet az amerikai haditengerészet szerint egy olyan útvonalon történt, amelyről ismert, hogy jemeni úti célú fegyvercsempészetre használják.

Bradford Cooper altengernagy, az amerikai ötödik flotta parancsnoka közölte, hogy ez már a hetedik illegális fegyver- vagy drogszállítmány, amelyet az utóbbi három hónapban sikerült elcsípni, és szerinte ez „további példa Irán halmozódó káros ténykedésére a térségben”.

Az amerikai haditengerészet januárban jelentette, hogy sikerült elfogniuk egy Jemenbe szánt szállítmányt kétezer gépkarabéllyal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2022 februárjában terjesztette ki a fegyverembargót a jemeni húszi lázadókra.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, de nemzetközileg is elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A harcokban becslések szerint eddig több mint tízezren haltak meg, és kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta a 26 millió lakosú országot.

Kapcsolódó írásaink