Külföld

Irán tagadja, hogy megtámadott volna egy izraeli olajszállító hajót

Irán tagadja azt az izraeli vádat, miszerint megtámadott volna egy olajszállító hajót tíz nappal ezelőtt – mondta hétfőn Nasszer Kanáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Irán tagadja, hogy megtámadott volna egy izraeli olajszállító hajót
A hajót még február 10-én támadták meg (képünk illusztráció)
Fotó: AFP

A libériai zászló alatt hajózó Campo Square kapitányának elmondása szerint egy légi eszköz kisebb károkat okozott az olajszállító hajóban február 10-én az Arab-tengeren.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a támadásért egy vasárnapi kormányülésen.

A szállítmányozási adatbázisok nyilvántartása szerint a tanker a Zodiac Maritime nemzetközi hajózási társaságé, amely Ejal Ofer izraeli milliárdos, ingatlan- és hajómágnás tulajdonában van – írta a Reuters hírügynökség.

„Határozottan visszautasítjuk a cionista rezsim vádját az izraeli tankerhajó elleni támadással kapcsolatban. Irán jelentős szerepet vállal a nemzetközi vizek szabad hajózhatóságának és biztonságának fenntartásában” – jelentette ki az iráni külügyi szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón.

A két ország évek óta árnyékháborút folytat, amely a növekvő feszültségek, valamint Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodás helyreállításáról szóló tárgyalások eredménytelensége miatt egyre nyilvánvalóbbá válik.

Kapcsolódó írásaink