Külföld

Irán válaszlépéseket helyezett kilátásba a rá kirótt újabb szankciók miatt

A síita állam nemsokára bejelenti saját büntetőintézkedéseit London és Brüsszel ellen

Élesen elítélte kedden az iráni külügyminisztérium az Egyesült Királyság és az Európai Unió új, a teheráni rezsim elleni szankcióit, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Irán válaszlépéseket helyezett kilátásba a rá kirótt újabb szankciók miatt
Irán válaszlépéseket helyezett kilátásba a rá kirótt, újabb szankciók miatt
Fotó: AFP

Sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, a tárca szóvivője azt mondta: a síita állam nemsokára bejelenti saját büntetőintézkedéseit London és Brüsszel ellen.

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn fogadtak el szankciókat az uniós emberi jogi szankciórendszer keretében 18 iráni természetes személy és 19 szervezet ellen, akikről és amelyekről azt feltételezik, hogy részt vettek a közel-keleti országban több hónapja tartó tüntetések vérbe fojtásában.

A jegyzékbe vett személyek között vannak a kormány és a parlament képviselői, fontos politikai és médiaszemélyiségek, valamint a biztonsági erők magas rangú tagjai – olvasható az uniós tanács sajtóközleményében.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szintén új büntetőintézkedéseket jelentett be.

A tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbantak ki 2022 szeptemberében, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim fejkendőt. Szemtanúk szerint bántalmazták. A tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek, és már négy embert kivégeztek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom