Külföld

Olasz belügyminiszter: A tragédiák elkerülésére le kell állítani a tengeri migrációt

„Minden erőfeszítést megtettünk a legveszélyesebb időjárási feltételek között”

Az államoknak felelősségteljes migrációs politikát kell követni, nem engedve, hogy a háború elől menekülők gátlástalan emberkereskedőkre bízzák magukat – hangoztatta Matteo Piantedosi belügyminiszter a dél-olasz hajószerencsétlenség után a Corriere della Serának adott interjúban kedden.

Olasz belügyminiszter: A tragédiák elkerülésére le kell állítani a tengeri migrációt
A miniszter személyesen járt a helyszínen, ahol a több mint száz fős csoportot szállító hajó szikláknak csapódott, mostanáig több mint hatvan holttestet találtak meg
Fotó: Alessandro SERRANO / AFP

A belügyi tárca vezetője kijelentette, az államok feladata, hogy kiutat mutassanak a menekülőknek.

Hozzátette, világos politikai vonalat kell felmutatni, melynek célja az ellenőrizetlen migrációs áramlattal, valamint az emberkereskedőkkel való szembehelyezkedés. Felelősségteljes és szolidáris fellépésre van szükség az államok részéről, hogy aki a háború elől menekül, ne gátlástalan emberkereskedőkre bízza magát.

„Minden más üres szó azok részéről, akiknek eddig nem sikerült valós alternatívát felmutatniuk a jobb jövő illúzióját keltő utakra, amelyek emberi életeket tesznek kockára” – jelentette ki Matteo Piantedosi.

Megjegyezte, a jobboldali olasz kormány migrációs politikája álszent kijelentések helyett tényekre hivatkozik, és mindent megtesz az indulások leállításáért, mivel egyedül azzal lehet elkerülni a tragédiákat. A belügyminiszter, aki októberben vette át a tárca vezetését, a Corriere della Serának a dél-olaszországi Calabria partjainál vasárnap történt hajókatasztrófa után nyilatkozott.

A miniszter személyesen járt a helyszínen, ahol a több mint száz fős csoportot szállító hajó szikláknak csapódott, mostanáig több mint hatvan holttestet találtak meg.

Elutasította a bírálatot, miszerint az olasz hatóságok nem nyújtottak megfelelően gyors segítséget a viharos tengeren bajba jutott hajónak. „Minden erőfeszítést megtettünk a legveszélyesebb időjárási feltételek között” – jelentette ki.

A miniszter elmondta, a kormány első négy hónapja alatt több mint hatszázan érkeztek biztonságos humanitárius folyosókon keresztül, valamint a következő egy évben 83 ezer bevándorlót fogadnak be, akik törvényes keretek között érkeznek majd Olaszországba. Ezzel egy időben év eleje óta több mint kétszeresére emelkedett az illegálisan érkezők száma a tavaly év ugyanazon időszakához képest.

Úgy vélte, nem mond igazat az, aki a calabriai hajószerencsétlenséget a februárban hatályba lépett új migrációs rendelkezésekkel hozza összefüggésbe.

Kijelentette, a kormány bevezette intézkedések a civilszervezetek működtette hajók tevékenységét szabályozzák, és elérték céljukat, mivel csökkent a civilhajók érkezése.

Giorgia Meloni olasz kormányfő egy hétfő esti televíziós interjúban bejelentette, levélben kérte az Európai Tanács és az Európai Bizottság gyors fellépését. „Az egyetlen komoly és emberséges eljárás az indulások leállítása, és ahhoz az kell, hogy Európa azon túl, hogy hangoztatja készségét, cselekedjen is, mégpedig gyorsan” – mondta Giorgia Meloni.

Kapcsolódó írásaink