Külföld

Tovább emelkedett a dél-olaszországi hajószerencsétlenség halottainak száma

Gyásznapot hirdettek meg a dél-olaszországi Calabria tartományban

Tovább emelkedett, immár 63 a dél-olaszországi hajószerencsétlenség halottainak száma, a hatóságok szerint a hajó zátonyra futott.

Tovább emelkedett a dél-olaszországi hajószerencsétlenség halottainak száma
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Valeria Ferraro

Gyásznapot hirdettek meg a dél-olaszországi Calabria tartományban, ahol hétfőn tovább keresték a partnál történt hajószerencsétlenség áldozatait.

Az éjszaka folyamán egy további holttestet dobott partra a tenger, további kettőt pedig a kutatóegységek találtak meg a vízben. Egy negyedik férfi kórházban halt meg, miután a vasárnapi hajószerencsétlenségben súlyos sérüléseket szenvedett.

Nyolcvanan élték túl a balesetet, közülük húszan vannak kórházban. A holttestek keresése hétfőn helikopterek és búvárok segítségével folytatódott.

Továbbra sincsen pontos adat arról, hogy hányan utaztak a hajón, amely Törökországból négy nap alatt tette meg az utat a dél-olaszországi partokig.

A hajó az olasz hatóságok szerint homokpadra futott, felborult, utasai a vízbe estek. A vihar által felkorbácsolt hullámok a parti szikláknak csapták a hajótestet, amely darabokra tört.

Két török állampolgárságú embert vettek őrizetbe, akiket a csoportot kísérő emberkereskedőknek tartanak.

Calabria tartomány elnöke, Roberto Occhiuto, a jobbközép Hajrá Olaszország politikusa keddre gyásznapot hirdetett meg a tartományban.

„Mit tett az Európai Unió az utóbbi években? Hol van Európa, amelynek biztonságot és legalitást kellene garantálnia? Mi lett a migránsok származási országaival való párbeszéddel? Ezekre a kérdésekre sajnos a mai napig nem kaptunk választ, miközben aki a (migráció által érintett) területeken a mindennapok valóságában él, kénytelen a vészhelyzeteket kezelni és a halottakat siratni”

– írta közleményben a calabriai tartományi elnök.

Matteo Piantedosi belügyminiszter úgy vélte, senkinek sem szabad útra kelnie szélsőséges időjárási viszonyok között. Megjegyezte, még a legnagyobb elkeseredés sem igazolhatja, hogy egyesek saját gyermekeik életét kockáztatják, amikor hasonló utazási feltételek mellett elindulnak. A hajószerencsétlenségben tucatnyi gyermek halt meg.

Ami az emberkereskedelmet illeti, a belügyi tárca vezetője szerint nemzetközi problémáról van szó. Hozzátette, hogy az emberkereskedelem feltartóztatásáról és Európa szerepéről a következő órákban francia kollegájával egyeztet, akivel Párizsban találkozik.

Kapcsolódó írásaink