Külföld

Az embercsempészet elleni küzdelem fontosságát hangoztatta a belügyi EU-biztos a calabriai hajószerencsétlenség után

Nagyon fontos, hogy az Európai Unió tagállamai között egyetértés szülessen a migrációt kezelő, átfogó tervről

Szorosabbra kell fűzni az Európai Unió és a harmadik országok küzdelmét az illegális bevándorlók csempészésére szakosodott bűnbandák ellen annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a néhány nappal ezelőtt Olaszország partjainál bekövetkezett, több mint hatvan halálos áldozattal járó szerencsétlenség – hangsúlyozta az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja helyi idő szerint hétfőn Ecuadorban.

Az embercsempészet elleni küzdelem fontosságát hangoztatta a belügyi EU-biztos a calabriai hajószerencsétlenség után
Az embercsempészet elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta a belügyi EU-biztos a calabriai hajószerencsétlenség után
Fotó: Sooc VIA AFP/Sooc/Menelaos Myrillas

Ylva Johansson az EFE spanyol hírügynökségnek Quitóban nyilatkozva szörnyű humanitárius tragédiának nevezte a dél-olaszországi Calabria partjainál történt hajókatasztrófát, amelyben egy több mint száz fős migránscsoportot szállító hajó csapódott a szikláknak.

Az EU-biztos az embercsempészeket hibáztatta a tragédiáért. „Láttuk már korábban, milyen cinikusan indítanak másokat életveszélyes utakra, nem törődve azzal, ha ott vesznek. Csak a pénz érdekli őket” – jelentette ki.

Johansson elmondta: nagyon fontos, hogy az Európai Unió tagállamai között egyetértés szülessen a migrációt kezelő, átfogó tervről, amely biztosítja, hogy az EU-tagországok az egymással folytatott együttműködés mellett szoros kapcsolatokat tartsanak fenn a kiinduló-, illetve a tranzitországokkal a bűnbandák elleni küzdelem terén, illetve a legális migrációs útvonalak kialakításában.

Leszögezte: az öregedő társadalmakból álló Európai Uniónak szüksége van bevándorlókra, de csakis úgy, hogy törvényes és biztonságos úton jutnak a kontinensre.

Kapcsolódó írásaink