Külföld

Lencsével a klímacélok eléréséért!

A dán kormányzati tanácsadó szerint kevesebb sertéssültet és több lencsét kell enni a klímacélok eléréséhez

A dánoknak húsfogyasztásuk kétharmadát zöldségekkel és más növényekkel kellene helyettesíteniük ahhoz, hogy elérjék az ország által kitűzött klímacélokat a 2020-as évek végére – közölte kedden egy független dán kormányzati tanácsadó.

Lencsével a klímacélok eléréséért!
A táplálkozással kapcsolatos károsanyag-kibocsátás alapján Dánia a világ legszennyezőbb országai közé tartozik
Fotó: AFP/Zoccolan/Thierry Zoccolan

A dán klímatanács által előterjesztett kulcsjavaslatok között a legfontosabb a környezetet előállításukkal megterhelő élelmiszerekre kivetett adó volt. A bizottság javaslata szerint a kormánynak a marhahúsra, amelynek a legnagyobb a karbonlábnyoma, 33 százalék körüli adót kellene kivetnie – jelentette ki a tanács elnöke, Peter Mollgaard a Reuters hírügynökségnek.

A dán klímavédelmi stratégiáról szóló éves jelentés szerint a kormánynak kötelező 70 százalékkal visszaszorítania az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A jelentés szerint a dánok a világátlag nagyjából kétszeresét fogyasztják olyan állati eredetű élelmiszerekből, mint a sertéshús, a marhahús és a tejtermékek. A táplálkozással kapcsolatos károsanyag-kibocsátás alapján Dánia a világ legszennyezőbb országai közé tartozik. Jelentős sertéshústermelőként – az országban minden lakosra két sertés jut – a sült disznóhús az egyik legfontosabb étele az ország konyhájának.

Dánia területének fele földművelés alatt áll, így a világ legintenzívebben művelésű országai közé tartozik.

Kapcsolódó írásaink