Külföld

Dán miniszterelnök: Új koalíció jöhet létre Dániában

A dán liberálisok és a szociáldemokraták 1978 óta nem kormányoztak együtt

Új kormánykoalíció jöhet létre hamarosan Dániában – közölte szerdán Mette Frederiksen ügyvivő dán kormányfő, a Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje.

Dán miniszterelnök: Új koalíció jöhet létre Dániában
Mette Frederiksen dán miniszter
Fotó: AFP/Nicolas Economou

Frederiksen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „A Liberális Párttal folytatott első tárgyalások és egyeztetések alapján úgy gondolom, hogy széles koalíció jöhet létre.”

A bejelentés előzménye hogy két baloldali párt, a Vörös-Zöld Szövetség és az Alternatíva szerdán azt közölte, Frederiksen megszakította velük a kormányalakítási egyeztetéseket.

Dániában november 1-jén tartottak előre hozott parlamenti választást. A baloldali blokk, amelynek Frederiksen pártja is tagja, 90 mandátumot szerzett, ami a lehető legcsekélyebb többség a 179 fős parlamentben.  A jobboldali blokk 72, egy újonnan alakult centrista erő, a Mérsékelt párt pedig 16 mandátumot szerzett.

A 2019 óta hatalmon lévő kormányfő október 5-én közölte hogy előre hozott parlamenti választásokat tartanak; engedve az akkori kormánykoalíció egyik pártjának amely azzal fenyegetőzött hogy megbuktatja a kormányt, ha nem írják ki a választást. Az ultimátum azzal állt összefüggésben hogy bírálták a kormányfőt amiatt, hogy nem megfelelően kezelte a dániai nyércállománynak a koronavírus terjedése miatt elrendelt tömeges levágása körüli helyzetet.

A novemberi voksolás előtt Frederiksen azzal kampányolt, hogy széles körű koalícióra van szüksége az országnak, mert  a nemzetközi bizonytalanság idején politikai egységre van szükség. Jakob Elleman-Jensen, a liberálisok vezetője a múlt hét végi pártkongresszuson arról beszélt a delegáltaknak, hogy kész kormányalakítási tárgyalásokat kezdeni a szociáldemokrata miniszterelnökkel.

A dán liberálisok és a szociáldemokraták 1978 óta nem kormányoztak együtt.

Kapcsolódó írásaink