Külföld

Az önkormányzat mellett több bukaresti minisztérium is igényt formál a brassói fellegvárra

Allen Coliban: Itt a pillanat, hogy rendezzük a sorainkat és visszaszerezzük a várunkat!

A brassói önkormányzat mellett több bukaresti minisztérium is igényt formál a romániai Brassó fellegvárára, mely hosszas pereskedés után került vissza állami tulajdonba – közölte kedden a román belügyminisztérium.

Az önkormányzat mellett több bukaresti minisztérium is igényt formál a brassói fellegvárra
A brassói fellegvárat az erdélyi műemlékeket összesítő Kastélyok Erdélyben gyűjtőportál szerint 1554-57-ben építette kőből Castaldo császári hadvezér
Fotó: Facebook/Primăria Municipiului Braşov

Az erdélyi város fölé magasodó erődítményről február közepén mondott le eddigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat egy, a Bukaresti Értéktőzsdéhez (BVB) eljuttatott közleményben. A cég az 1990-es években jutott hozzá az értékes műemléképülethez, és azután volt kénytelen megválni tőle, hogy többéves pereskedés után a román legfelsőbb bíróság kimondta: az ingatlan az állam tulajdona.

A helyi önkormányzat korábban nyomatékosan jelezte, hogy igényt tart az épületegyüttesre, melyet a közösség érdekében hasznosítana, de kedden kiderült, hogy Bukarest sem hajlandó lemondani róla. Az erődítmény a pénzügyminisztériumon keresztül kerül állami köztulajdonba, amely a többi szaktárcát is megkérdezte, igényt tart-e rá - írta a belügyminisztérium keddi közleményére hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

A közlemény szerint a belügyminisztérium mellett az oktatási tárca is kifejezte azon igényét, hogy átvenné az épületegyüttes felügyeleti jogát. Az ingatlan további sorsáról kormányszinten döntenek, amit kormányhatározattal szentesítenek – írta a belügy.

Hangsúlyozta: nincs szó az ingatlan „erőszakos kisajátításáról” – amivel Allen Coliban brassói polgármester vádolta a szaktárcát –, a belügyminisztérium csupán a pénzügyi tárca megkeresésére reagált, amikor igényt formált az épületre.

A brassói elöljáró egy nappal korábban Lucian Bode belügyminiszterre utalva közösségi oldalán azt írta:

„Bode miniszter el akarja venni a brassói Fellegvárat!”.

Rámutatott: az erődítményt a brassói polgármesteri hivatal perelte vissza egy hét évig tartó bírósági eljárással, melyben tavaly novemberben hirdettek jogerős ítéletet. „A tárgyalásokon a kormány, a román állam képviselőjeként meg sem jelent, hogy védje az érdekét” – írta Allen Coliban.

Az elöljáró szerint a román kormány „hivatalos iratokban ígérte”, hogy a végső ítélet után kormányhatározattal átadja az ingatlant a brassói önkormányzatnak, de most a belügy átvenné az épületet. Felszólította a brassóiakat: rendezzék soraikat, és védjék meg a várat, ahogyan az elmúlt évszázadokban is tették. Az elöljáró online aláírásgyűjtést is indított a közösség akaratát alátámasztandó, a petíciót kedden kora délutánig több mint háromezren látták el kézjegyükkel. A polgármester a brassói honatyákhoz is felhívást intézett, kérve: védjék a helyi közösség érdekeit Bukarest ellenében. Azt írta, hogy a polgármesteri hivatal vissza nem térítendő támogatást is lehívott a vár felújítására, sürgős a tulajdonjog mielőbbi tisztázása.

„Itt a pillanat, hogy rendezzük a sorainkat és visszaszerezzük a várunkat” – fogalmazott bejegyzésében az ellenzéki Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) színeiben polgármesterré választott Allen Coliban.

A brassói fellegvárat az erdélyi műemlékeket összesítő Kastélyok Erdélyben gyűjtőportál szerint 1554-57-ben építette kőből Castaldo császári hadvezér. 1618-ban tűzben megrongálódott, de kibővítve újjáépítették. A város fölé emelkedő, erdős Fellegvár-hegy tetején áll, sétányokon közelíthető meg. A kommunizmusban a Securitate börtönként, majd levéltári lerakatként használta, ma középkori étterem és fegyverkiállítás működik benne.

Kapcsolódó írásaink

Székesfehérvár az idei fellegvár

ĀNegyvenöt ország, négy világcsúcstartó, nyolc olimpiai bajnok – a világ idei legjobb egynapos versenye a 11. Gyulai István-emlékverseny