Külföld

Újra terítéken a NATO-bővítés

Március 9-én folytatódnak a török–svéd–finn tárgyalások

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról – jelentette be hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Újra terítéken a NATO-bővítés
Március 9-én folytatódnak a török–svéd–finn tárgyalások
Fotó: REUTERS/Dado Ruvic

A török diplomácia vezetője szerint a megbeszéléseket a szövetség székhelyén, Brüsszelben kellene folytatni. Világossá tette ugyanakkor, hogy Svédország Ankara szerint egyetlen megfelelő lépést sem tett a török elvárások teljesítése érdekében, s enélkül a török kormány nem tud rábólintani Svédország NATO-csatlakozására.

A Svédország NATO-csatlakozásáról folytatott tárgyalások azután akadtak el, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette: Stockholm nem számíthat Ankara támogatására, miután Svédországban egy tüntetésen a török elnököt mintázó bábut akasztottak fel, egy másik megmozduláson pedig egy dán szélsőjobboldali aktivista elégette a Korán egy példányát a stockholmi török nagykövetség épületénél. Emellett Törökország Svédországban élő emberek, többnyire kurdok kiadását kéri Stockholmtól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak.

Ankara azt veti Stockholm szemére, hogy a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak ad menedéket.

Február közepén, ankarai látogatása során Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont kijelentette: eljött az ideje, hogy Törökország jóváhagyja Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Svédország a maga részéről többször hangsúlyozta: teljesíti kötelezettségeit, amelyeket a júniusi madridi NATO-csúcson vállalt, noha a Korán-égetéssel kapcsolatban Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, „a vallás nem volt része az alkunak". Kijelentette, hogy a jelen körülmények között le kell csillapítani a kedélyeket, a megbeszélések szakértői szinten folytatódnak, de a szólásszabadságból Stockholmban nem engednek.

Svédország Finnországgal együtt tavaly, Ukrajna megtámadása után kérte felvételét a NATO-ba. Az Egyesült Államok és az észak-atlanti szövetség több más tagja kiemelte, reméli, a két észak-európai ország már a vilniusi júliusi NATO-csúcson csatlakozhat a szövetséghez. Új tagok felvételéhez minden NATO-tagállam hozzájárulása szükséges.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom