Külföld

Az Európai Bizottság migránsok befogadását célzó polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba

A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi „A migránsok Európához méltó befogadása” elnevezésű európai polgári kezdeményezést – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság migránsok befogadását célzó polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba
A kezdeményezés szervezői arra kérik a bizottságot, hogy új rendszert hozzon létre a menedékkérők uniós tagállamok közötti önkéntes elosztására, hangsúlyozva a tagországok közötti szolidaritás megőrzését
Fotó: MH

A kezdeményezés szervezői arra kérik a bizottságot, hogy új rendszert hozzon létre a menedékkérők uniós tagállamok közötti önkéntes elosztására, hangsúlyozva a tagországok közötti szolidaritás megőrzését. A szervezők emellett olyan, kötelező érvényű befogadási előírások kidolgozását is szorgalmazzák, amelyek az EU teljes területén biztosítanák a méltó életkörülményeket a menedékkérők számára, beleértve az élelmiszerellátást, a lakhatáshoz, munkához, oktatáshoz való hozzáférést.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A kezdeményezőknek a nyilvántartásba vételtől számítva hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak kell eldöntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek. A döntést a testületnek meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

Kapcsolódó írásaink