Külföld

Illegális favágók 28 évet kaptak négy őslakos meggyilkolásáért Peruban

A tragikus esemény után, 2015 nyarán a Chota vezette közösség 80 ezer hektárnyi terület felett kapott földbirtokosi jogokat

Öt illegális favágó 28 év börtönbüntetést kapott négy őslakos, köztük Edwin Chota erdőirtás ellen kampányoló vezető meggyilkolásáért – számolt be róla a The Guardian brit napilap online kiadása szombaton.

Illegális favágók 28 évet kaptak négy őslakos meggyilkolásáért Peruban
Illegális favágók 28 évet kaptak négy őslakos meggyilkolásáért Peruban
Fotó: hu.euronews.com

A bíróság szerint a 2014-es bűncselekmény során a vádlottak Peru brazil határának közelében, az Amazonas mélyén előbb kínzásnak vetették alá áldozataikat, utána megölték őket.

Edwin Chota elkötelezetten harcolt azért, hogy őslakos közössége földjogokhoz jusson a perui Ucayali régió általuk lakott területein, és így megvédhessék a favágók és kereskedők elől az erdőt, amely otthont nyújt nekik.

A National Geographic és a The New York Times többször is bemutatta Chota tevékenységét, amelyekben a vezető beszámolt azokról a halálos fenyegetésekről is, amelyek őt és közösségének tagjait érték.

A tragikus esemény után, 2015 nyarán a Chota vezette közösség végül 80 ezer hektárnyi terület felett kapott földbirtokosi jogokat.

„A régóta várt ítélet tragikus emlékeztetője azon veszélyeknek, amelyek a környezetvédőket érik, egyúttal felhívja a figyelmet az általuk óvott területek fokozottabb védelmére”–- nyilatkozta a The Guardian-nek Shruti Suresh, a Global Witness nemzetközi környezetvédelmi szervezet egyik kampányvezetője. Hozzátette: az eset rámutat az igazságért folyó, évekig tartó küzdelem fontosságára is.

Az öt férfi ügyében hozott ítéletet a közösség tagjai és az áldozatok özvegyei is üdvözölték.

A Global Witness egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtized során több mint 1700 környezetvédő fizetett az életével a tevékenységéért. A koronavírus-járvány idején különösen megugrott a környezetvédők és az őslakos vezetők elleni halálos támadások száma: 2021-ben a regisztrált gyilkosságok 78 százaléka az Amazonas brazíliai, perui és venezuelai térségében történt.

Kapcsolódó írásaink