Külföld

Peruban több száz oroszlánfóka és 55 ezer vadon élő madár pusztult el madárinfluenza miatt

2021 vége óta Európában is küzdenek a H5N1 vírussal, de Észak- és Dél-Amerikában is súlyos járványok pusztítanak

Az elmúlt hetekben csaknem hatszáz oroszlánfóka és mintegy 55 ezer vadon élő madár pusztult el madárinfluenza következtében Peruban – közölte a természetvédelmi területekért felelős országos szolgálat (SERNANP).

Peruban több száz oroszlánfóka és 55 ezer vadon élő madár pusztult el madárinfluenza miatt
Peruban több száz oroszlánfóka és 55 ezer vadon élő madár pusztult el madárinfluenza miatt
Fotó: KLEBHER VASQUEZ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A súlyosan fertőző H5N1 vírus okozta betegség miatt elhullott madarakat az ország nyolc védett partszakaszán találták a vadőrök, az 585 elpusztult oroszlánfókát pedig hét védett tengeri élőhelyen számolták össze.

A természetvédelmi szolgálat keddi közleménye szerint az elhullott madarak között pelikánok, több sirályfaj példányai és pingvinek is voltak.

A laboratóriumi vizsgálatok az elpusztult oroszlánfókákban is kimutatták a H5N1 vírus jelenlétét, ami miatt a hatóságok fokozott biológiai készültségi protokollt vezettek be. A perui erdészeti és vadvédelmi szolgálat (SERFOR) figyelmeztette a lakosságot, hogy ők és háziállataik is kerüljék a tengerparton az oroszlánfókákat vagy tengeri madarakat.

Tavaly decemberben a perui hatóságok 37 ezer madarat öltek le egy csirkefarmon a madárinfluenza miatt, hogy megelőzzék a járvány átterjedését a vadonélő állatokra.

Ezt megelőzően, novemberben, miután három H5N1 vírussal fertőzött pelikánt találtak, 180 napos egészségügyi készültséget rendeltek el az országban.

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (SENASA) szerint a madárinfluenzát Észak-Amerikából érkezett költözőmadarak hurcolták be magukkal.

2021 vége óta Európában is küzdenek a madárinfluenzával, de Észak- és Dél-Amerikában is súlyos járványok pusztítanak. Azonban ritkán fordul elő, hogy a madárinfluenza emlősökre is átterjed. A közelmúltban viszont Nagy-Britanniában fertőzött rókát, Franciaországban fertőzött macskát, Montanában pedig fertőzött grizzlyt találtak. Vélhetően úgy betegedtek meg, hogy fertőzött madarat ettek.

Kapcsolódó írásaink