Külföld

Orosz szakértő szerint alulmaradhatnak az orosz tankok az M1 Abramsszal szemben

Oroszország erőssége a Kornet rakéta lehet, ami a 2006-os libanoni háború során már bizonyított

Ruszlan Puhov, az oroszok egyik szakértője szerint az amerikai M1 Abrams tankok „exportra szánt verziója” jobb képességekkel rendelkezik, mint az oroszok Ukrajnában bevetett tankjai – írta meg a hvg.hu.

Orosz szakértő szerint alulmaradhatnak az orosz tankok az M1 Abramsszal szemben
Abrams tank
Fotó: AFP/NURPHOTO/MATEUSZ WLODARCZYK

Meglepően nyílt őszinteséggel beszélt Ruszlan Puhov, az orosz Stratégiák és Technológiák Elemző Központjának igazgatója a Moszkovszkij Komszomoletsz című lapnak arról, hogy mire számíthatnak az orosz tankok az amerikai M1 Abramszokkal szemben. Mint ismert, az amerikai kormány január elején bólintott rá arra, hogy 31 darabot küld Ukrajnának a hozzá tartozó alkatrészekkel, és képzést is ad a használatukhoz – írta meg az oroszhirek.hu.

Puhov szerint az orosz tankok valószínűleg alulmaradnának egy M1 Abrams elleni összecsapásban, ráadásul az országban hiány van azokból a páncéltörő lövedékekből és páncéltörő rakétákból, amelyek az amerikai harckocsik legyőzéséhez szükségesek – foglalta össze mondandóját a Business Insider.

„Az Abrams M1A2 SEP v.2-nek még az exportra szánt verziója is jelentősen felülmúlja bármelyik orosz tankot” – nyilatkozta a lapnak az orosz szakértő, utalva arra, hogy az amerikaiak nem úgy küldik majd el a tankokat Ukrajnának, amilyen formában ők is használnák azokat.

Puhov szerint a mostani orosz harckocsikban szovjet lövedékeket használnak, amelyek elegendőek ahhoz, hogy legyőzzenek egy T–64, T–72 vagy T–80 típusú tankot, a nyugati harckocsik azonban erős páncéltörő ágyúkkal, modern lövedékekkel és a lőtávolság drasztikus növekedését biztosító rendszerekkel vannak felszerelve.

Oroszország erőssége a Kornet rakéta lehet, ami a 2006-os libanoni háború során már bizonyított az izraeli Merkava tankok ellen, ugyanakkor ebből kevés van az országban. A páncéltörő arzenál nagy része Fagot és Konkur modellekből áll, amelyeket az 1970-es években kezdtek el használni.

Puhov szerint ugyanakkor a 31 darab Abrams nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolná Ukrajna haderejét – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink