Külföld

Zelenszkij: Nem adunk fel területet a békéért

Az ukrán elnök szerint Putyinnal nem lehet kompromisszumokra jutni, mivel nincs meg az ehhez szükséges bizalom

Az ukrán elnök interjút adott a BBC-nek, amelyben arra szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak még több fegyvert Ukrajnának. „Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a korszerű fegyverek közelebb hozzák a békét.

Zelenszkij: Nem adunk fel területet a békéért
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő
Fotó: AFP/MANDEL NGAN

Volodimir Zelenszkij egy hete előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, és londoni tárgyalásain igen erőteljes nyomást fejtett ki annak érdekében, hogy a brit kormány és a nyugati szövetségesek adjanak korszerű fegyvereket, elsősorban vadászgépeket Ukrajnának.

A londoni parlament két házának tagjai előtt tartott beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal Zelenszkij beszédére reagálva hangsúlyozta azonban, hogy repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

A minap Andrzej Duda lengyel államfő úgy nyilatkozott a BBC televízióban, hogy számos karbantartási és utánpótlási problémával járna, ha Lengyelország harci repülőgépeket adna át Ukrajnának.
Duda a BBC műsorában hozzátette, hogy Lengyelország is szűkében van a korszerű vadászgépeknek.

Volodimir Zelenszkij egy csütörtök esti BBC-interjúban ugyanakkor kijelentette, hogy jelenleg Ukrajna fennmaradása és területi egységének megőrzése az egyetlen cél. Hozzátette: Ukrajna saját döntése alapján „Európa felé vette az irányt, és nem téveszthet utat”.

Zelenszkij szerint Ukrajna biztonsági garanciákat is akar, és ebben egységes az ország. Az ukrán államfő szerint bármilyen területi kompromisszum meggyengítené hazáját.

Úgy fogalmazott, hogy nem önmagukban a kompromisszumokról van szó, „azoktól nincs miért félni, hiszen az életben milliónyi kompromisszum van”. A kérdés az, hogy kivel kellene kötni ezeket a kompromisszumokat – tette hozzá.
Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel például nem lehet kompromisszumokra jutni, mivel nincs meg az ehhez szükséges bizalom.

Az ukrán elnök szerint ugyanezen okból párbeszédre sincs lehetőség Putyinnal. Zelenszkij a csütörtöki BBC-interjúban kijelentette: reméli, hogy Fehéroroszország nem lép be a háborúba, de ha mégis, „akkor felvesszük vele a harcot”.

Hozzátette: „súlyos hiba lenne”, ha Fehéroroszország megengedné, hogy az orosz fegyveres erők a területéről indítsanak támadásokat Ukrajna ellen.

E kijelentés előzményeként Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön külföldi újságíróknak – köztük a BBC tudósítójának – nyilatkozva Minszkben kijelentette: kész bekapcsolódni az oroszokkal vállvetve a háborúba, de csak akkor, ha Ukrajnából „akár egyetlen katona is” fehérorosz területre lép, „hogy felfegyverkezve gyilkolja népemet”.

Kapcsolódó írásaink