Külföld

Hortay Olivér: Súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának

Az atomenergiai szankciót számos tagállam nem támogatja

Nagyon súlyos következményei lennének annak, ha az Európai Unió szankciót vetne ki az atomenergiai együttműködésre is – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hortay Olivér: Súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának
Hortay Olivér: A már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában
Fotó: Facebook/Hortay Olivér

Hortay Olivér a műsorban bíztatónak nevezte, hogy az újabb szankciós csomagról szóló egyeztetésen nem esett szó az atomenergia szankcionálásáról. Ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy ezt később újra megpróbálják elfogadtatni a tagállamokkal.

Rámutatott: a 10. szankciós csomag kialakítása is arra a rossz gyakorlatra mutathat rá, amit az Európai Bizottság, néhány balti állam, illetve Lengyelország folytat azzal, hogy minden egyes szankciós csomagnál megpróbál politikai nyomást helyezni a tagállamokra, hogy engedjenek ebben a kérdésben.

Hozzátette, hogy az atomenergiai szankciót nem támogatja egy sor tagállam, köztük például Franciaország és Magyarország sem.

Szólt arról is, hogy a már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában, „tehát egy ilyen intézkedésnek tényleg nagyon súlyos következményei lennének, és nemcsak azokra az országokra nézve, ahol olyan erőmű működik, amelyekben orosz fűtőelemet használnak, hanem a teljes közösségre nézve”.

Hortay Olivér úgy fogalmazott, hogy mivel az uniós energiapiac integrált, ha valahol kiesik egy atomerőmű, az az egész piacot nehézségek elé állítja.

Kapcsolódó írásaink