Külföld

UNICEF: Gyerekek százai haltak meg egy év alatt a háborúban

A szervezet jelentése szerint legalább 438 gyerek halálát okozták az ukrajnai harcok

Több száz gyerek vesztette életét az Ukrajnában zajló orosz-ukrán háború egy esztendeje alatt, és milliók szorulnak sürgős segítségre – hívta fel rá a figyelmet az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) németországi ága szerdán.

A szervezet jelentése szerint legalább 438 gyerek halálát okozták az ukrajnai harcok, s közel kétszer annyian, 842-en szenvedtek el különféle sebesüléseket.

„Nem engedhetjük meg, hogy az ukrajnai gyerekek és fiatalok egy elveszett generációvá legyenek”

– szögezte le Georg Graf Waldersee, a németországi UNICEF elnöke.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indult orosz támadás súlyos pusztítást okozott az infrastruktúrában is. Emiatt mintegy 3,3 millió gyerek és fiatal szorul sürgős humanitárius segítségre, míg 16 millióan olyan alapvető szükségletekhez nem jutnak hozzá, mint az ivóvíz, de a csatornarendszert ért súlyos károk miatt a közegészségügyi és higiéniai feltételek sincsenek meg.

Waldersee felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajna területén szétszórt, fel nem robbant taposóaknák további súlyos veszélyt jelentenek az ott élő családokra.

A gyermekalap németországi szervezete a háború kitörését követően kiterjesztette működését Ukrajnában, melynek eredményeként nem csak az ivóvízhez és egészségügyi szolgáltatásokhoz biztosítanak hozzáférést milliók számára, de a gyermekeknek és fiataloknak oktatási lehetőségeket és pszichológiai támogatást is kínálnak. Németország összességében eddig 103 millió eurónyi segélyt nyújtott a háború sújtotta országnak.

Az UNICEF mindeközben egy másik, szerdai közleményében tudatta, hogy az elmúlt év során több mint 2,8 millió eurónyi (egymilliárd forint) értékben segítette alapvető szükségleti felszereléssel Romániát, ahol nem csak az ország legkiszolgáltatottabbjait segítették ki, de a háború elől odamenekülő ukrajnai családokat és gyerekeket is.

A közlemény szerint az UNICEF nem csak tisztálkodási eszközökkel, ruházattal, és tájékoztató anyagokkal járult hozzá a Romániába érkezők integrálásához, hanem több ezer iskolai felszereléssel támogatta a menekült gyerekek oktatását is.

Kapcsolódó írásaink