Külföld

Egyre több a szegény gyermek Szerbiában

A 2022-es adatok előreláthatólag azt mutatják, hogy tovább nőtt a gyermekszegénység Szerbiában. Ez összességében annyit tesz, hogy a jelenlegihez képest újabb harmincezer fiatal került bele e szomorú kategóriába.

Egyre több a szegény gyermek Szerbiában
Élelmiszersegélyt kapott óvodások egy határon túli intézményben (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

A legkiszolgáltatottabb helyzetben Szerbiában a nagycsaládos, valamint a vidéki háztartásokban, és a romatelepeken élő fiatalok vannak – jelentette be pénteken az UNICEF belgrádi kirendeltségének igazgatója. Dejana Kostadinova a Szabad Magyar Szó tudósítása alapján arról beszélt, a 2022-es előzetes adatok szerint tovább nőtt a gyermekszegénység az országban.

A számok nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy az eddigi 10,6-ról 13,8 százalékra bővült e mutató, amely gyakorlatilag csaknem harmincezer új érintettet jelent – fogalmazott a szakember.

A jelenség elleni hatékony fellépés érdekében átfogó szociálpolitikai intézkedésekre és költségvetésre lenne szükség – vélekedett Dejana Kostadinova. A belgrádi Költségvetési Tanács úgy véli, a gyermekek után járó családipótlék és járulék emelése, valamint a jogosultak körének bővítése csökkentené a szegénységet. A szervezet a gyermekek után járó pótlék díjának egynegyedével, tehát 3569-ről (11 814 forintról) négyezerötszáz dinárra(14 895 forintra) történő emelését javasolná, valamint a jogosultak számát is kétharmadával, 245 ezerről 416 ezerre bővítenék.

Kapcsolódó írásaink