Külföld

Olasz külügyminiszter: A béke szorgalmazása nem gyengeség

Róma nem küld Ukrajnának Oroszország támadására alkalmas fegyvereket

Nem történt fordulat a jobbközép olasz kormány ukrajnai politikájában Silvio Berlusconinak, a Hajrá Olaszország (FI) elnökének Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt bíráló kijelentéseit követően – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, kormányfőhelyettes a Corriere della Sera napilapban szerdán megjelent interjúban.

Olasz külügyminiszter: A béke szorgalmazása nem gyengeség
Antonio Tajani
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Vitvitsky

Tajani, aki egyúttal az FI alelnöke, leszögezte: Olaszország békét akar Ukrajnában.

„De a több ezer halottat követelő, pusztító háború kitörése után egy évvel tudjuk, hogy a békét csak úgy lehet elérni, ha tovább folytatjuk a kijevi hadsereg fegyverzését”

- jelentette ki.

Hozzátette: Olaszország az ukrán nép és az ország függetlensége mellett áll, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a háború megoldása ne az legyen, hogy az ukránok megadják magukat az „elnyomó oroszoknak”.

Megjegyezte: a római kormány, melynek jelenleg külügyminisztere és kormányfőhelyettese, szilárdan kötődik Európához, az Egyesült Államokhoz, a nyugati szövetségesekhez.

Tajani interjúja reagálás volt Berlusconi vasárnapi nyilatkozatára, melyben az a háború felelőseként Zelenszkijt nevezte meg. Berlusconi kifejtette, hogy ő – Giorgia Meloni miniszterelnökkel ellentétben – nem találkozott volna Zelenszkijjel.

Hangsúlyozta: a békéhez az kell, hogy Joe Biden amerikai elnök „megfogja Zelenszkijt”, és azt mondja neki, hogy hattól kilencmilliárd dollárig terjedő Marshall-terv áll rendelkezésre Ukrajna újjáépítésére azzal a feltétellel, hogy azonnal tűszünetet rendel el. Máskülönben nem adnak neki sem pénzt, sem fegyvert.

„Csakis valami hasonlóval lehet ezt az urat meggyőzni, hogy eljusson a tűzszünethez”

– mondta Berlusconi.

Tajani úgy vélte, hogy Berlusconi személyes véleményét mondta el, és szavai nem képviselnek fordulatot Róma ukrajnai politikájában. Emlékeztetett, hogy az FI a római parlamentben megszavazott minden Ukrajnát segítő és Oroszországot elítélő határozatot, és Berlusconi ugyanezt tette az Európai Parlamentben.

Az FI nem távolodott el az Európai Néppárt (PPE) állásfoglalásától – hangoztatta Tajani. Emlékeztetett: Berlusconi volt az a politikus, aki 2002-ben Pratica di Maréban NATO-csúcsot rendezett Oroszország és az Egyesült Államok részvételével.

Később újságíróknak nyilatkozva Tajani azt mondta, hogy Berlusconi vasárnapi szavaival nem Putyint védte, hanem a béke embereként diplomáciai megoldást vázolt fel.

Hozzátette, hogy Róma nem küld Ukrajnának Oroszország támadására alkalmas fegyvereket. Elmondta: a háború kitörése óta az olasz parlament hat fegyverszállítmány küldését hagyta jóvá, de egyelőre nem szerepel napirenden újabb szállítmány.

„A fegyverszállítás leállítása nem azt jelenti, hogy Róma gyenge álláspontot képvisel, hanem hogy az a béke legmegfelelőbb útja”

– hangsúlyozta Tajani.

Bejelentette: tavasszal a római kormány konferenciát tervez Ukrajna újjáépítéséről.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Pedro Marques, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselője borzalmasnak nevezte Berlusconi kijelentéseit, és azt kérdezte, hogy a PPE milyen lépéseket kíván tenni az FI elnökével szemben.

Kapcsolódó írásaink