Külföld

Kérdéses a MiG–29-ek átadása Ukrajnának

Nem nyitották meg kedden a szlovák parlament rendkívüli ülését. A Smer javaslatára a MiG–29-esek Ukrajnának történő átadásáról tárgyaltak volna a képviselők.

Kérdéses a MiG–29-ek átadása Ukrajnának
Egy szlovák MiG–29 az angliai Farnboroughban, az új, „digitális” festésmintával
Fotó: Wikipedia

Kudarcra ítéltetett a Smer javaslata, ugyanis nem sikerült elegendő képviselőt gyűjteni ahhoz, hogy a szlovák parlament ma rendkívüli napirendi pontként megtárgyalja az Ukrajnának szánt MiG–29-ek ügyét – írta meg az Új Szó. Mint olvasható, az ülés elején Boris Kollár (Sme rodina) házelnök arra kérte a képviselőket, hogy várják meg Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter visszatérését a brüsszeli tárgyalásokról, amelyet már régóta tervezett.

Bár Robert Fico (Smer) felszólalt ez ellen, a parlament végül nem szavazta meg a MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának küldéséről szóló ülés megnyitását.

Északi szomszédunk egy tucat – más források szerint tizenegy – vadászgép átadását tervezné, de az ügy hónapok óta húzódik.

Korábban, 2005 és 2006 között orosz közreműködéssel tizenkét gépet modernizáltak a trencséni repülőgépgyárban. Ugyanakkor az üzemeltetés súlyos teherként nehezedett a tárcára, így a vadászok alig-alig repültek. Olyannyira, hogy idővel kivonták őket a rendszerből, és ma már a szomszédok – így a csehek és a lengyelek – biztosítják a Felvidék egét.

Közben nyáron arról érkeztek hírek, hogy a MiG–29-eket átadják Ukrajnának. Szlovákiának eredendően huszonnégy vadásza volt, ám ezek közül több lezuhant. Egyes pletykák szerint az utolsó időkben mindössze kettő-négy üzemképes példányuk maradt.

A közelmúltban egyébként felröppentek olyan hírek, hogy a vadászok valójában már régen Ukrajnában vannak – s bár ezt a hírt Pozsony hevesen cáfolja, mostanság mindössze hat hollétéről akad biztos tudomás. Jelenleg az is bizonytalan, hogy ha megtörténne az ügylet, Szlovákia kapna-e Ukrajnától – esetleg egy közös NATO-alapból – kompenzációt a háromszázmillió euróra (százhúszmilliárd forintra) becsült harci eszközökért, vagy ajándékba szánják azokat?

A pozsonyi védelmi tárca pár esztendeje tizennégy újonnan legyártott amerikai F–16-os leszállításáról kötött szerződést – ám a céldátumok és a feltételek folyamatosan módosultak. A legfrissebb adatok szerint az első néhány példány talán 2024 második negyedévében landolhat.

Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök amúgy egyelőre nem fordul az Alkotmánybírósághoz az átadás kapcsán, ugyanakkor kikéri az alkotmányjogászok véleményét a MiG-29-esek Ukrajnának adományozásának lehetőségéről. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök pedig korábban többször leszögezte, hazájának nem szabadna a vadászgépeket ingyen átadnia Ukrajnának. Úgy véli, kizárólag vagy az értékesítés, vagy az EU-s kártérítés jöhet szóba.

Kapcsolódó írásaink