Külföld

Lengyelek és csehek vigyázzák Szlovákia légterét

Jelentős változás áll be északi szomszédunk védelempolitikájában. A jövőben ugyanis Szlovákia légvédelmét két másik állam látja majd el.

Lengyelek és csehek vigyázzák Szlovákia légterét
A Lengyel Légierő Mig-21-es vadászgépe a Defender 2022 hadgyakorlaton
Fotó: Wojtek RadwanskyI / AFP

Történelmi lépésként is értékelhető, hogy szombaton aláírták a Szlovákia légvédelmét módosító szerződést. A kontraktus értelmében ugyanis a jövőben Lengyel- és Csehország látja el ezt a feladatot – tudósított az eseményről a pozsonyi Új Szó

Mindez az állapot egészen addig marad fönt, amíg nem érkeznek meg az első, Egyesült Államoktól rendelt F-16-os vadászgépek. Szomszédunk négy évvel ezelőtt döntött tizennégy ilyen eszköz megvásárlásáról. Az eredeti tervek szerint az első F-16-oknak már idén landolniuk kellett volna, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak. Így az első gépek leghamarabb 2024-ben futhatnak be.

A szerződés aláírását követően a szlovák védelmi tárca vezetője, Jaroslav Naď (OĽaNO) ismételten rámutatott a MiG-29-es gépek fenntartásának problémáira, valamint a pilóták hiányára. Egyben nem zárta ki, hogy az elavult Mig-29-ket később Ukrajnának adják át. Jelenleg ennek anyagi vonzatáról tárgyalnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom