Külföld

Szlovákia Mig-29-eket adna Ukrajnának

Alkatrészek és meleg ruha is szerepel a listán

Szlovákia kész átadni Ukrajnának MiG-29-es vadászrepülőit Ukrajnának. Rastislav Káčer külügyminiszter szerint már folynak a tárgyalások arról, miként lehetne ezt megtenni.

Szlovákia Mig-29-eket adna Ukrajnának
Mig-29 egy NATO gyakorlaton (Képünk illusztráció.)
Fotó: Radoslaw JozwakK / AFP

A korábbiaknál is mélyebben elköteleződne a háborúban álló Ukrajna felé Szlovákia - írta meg hétfőn az Új Szó. Mint a cikkből kiderül, Rastislav Káčer külügyminiszter tájékoztatása szerint a NATO-n belüli partnereinkkel folyik a tárgyalás arról, miként tehetné ezt meg a pozsonyi kormány. Fontos részlet, hogy Káčer kollégája, és Jaroslav Naď védelmi miniszter a múlt héten Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenkszij ukrán elnökkel.

Úgy vélem, hogy a következő hetekben ukrán delegáció érkezik Pozsonyba, amerikai barátainkkal közösen pedig mindent elkövetünk azért, hogy ez valóra váljon - szögezte le Káčer. További részleteket nem árult el.

A szlovák légtér védelmét szeptembertől Csehország és Lengyelország közösen látja el. Jaroslav Naď védelmi miniszter már korábban leszögezte, kész átadni Szlovákia MiG-29-es vadászgépeit, amennyiben azokért megfelelő pótlást kap cserébe.

Kačer megjegyezte, az általuk Ukrajna részére jóváhagyott legutóbbi segélycsomag több ezer MiG-29-es gépekhez tartozó rakétát, lőszert, meleg katonai öltözéket és élelmiszert tartalmazott.

Fontos ugyanakkor közbevetni, hogy a volt szovjet haditechnika esetében a reexportra - pláne elajándékozásra - csak a gyártó állam (a Mig-ek esetében Oroszország) jóváhagyásával kerülhet sor. Gyanítható, hogy Moszkva nem felejti el a a számára rendkívül barátságtalan lépést. Az pedig külön vizsgálat tárgyát képezhetné, hogy az átadni kívánt vadászok közül mennyi a bevethető és mennyi az alkatrészbánya.

Kapcsolódó írásaink