Külföld

Gál Kinga: Magyarország segítségére számíthatnak!

Az EU a jövő hónapban donorkonferenciát szervez

Az Európai Bizottság a jövő hónapban adományozó konferenciát szervez a svéd soros EU-elnökség támogatásával, hogy fokozza a Törökországnak és Szíriának nyújtott támogatást ebben a példátlan katasztrófahelyzetben – jelentette ki Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén.

Gál Kinga: Magyarország segítségére számíthatnak!
Gál Kinga: Az emberi tragédiákon túl óriási károk érték az épített környezetet is
Fotó: Facebook/Gál Kinga

A biztos elmondta, hogy a február 6-i földrengés után néhány órával az Európai Unió kutató- és mentőcsapatokat mozgósított. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa 32 kutató- és mentőcsapatot és hat egészségügyi csapatot ajánlott fel 21 uniós tagállamból, továbbá mobilizálta az uniós vészhelyzeti készleteket, 500 ideiglenes lakóegységet, valamint 8000 ágyat küldött Törökországba.

Felhívta a figyelmet, hogy csak Törökországban több mint 13 millió embert érintett a katasztrófa.

Közölte, hogy az EU külön-külön 3-3,5 millió eurót különített el humanitárius partnerei számára, hogy a legsürgősebb szükségleteket kielégíthesse a katasztrófa sújtotta törökországi és szíriai területeken. Alapvető fontosságúnak nevezte a szíriai lakosság támogatását is, akiknek milliói már a földrengés előtt is humanitárius segítségre szorultak, és csak Északnyugat-Szíriában csaknem hárommillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Szíriának eddig kilenc uniós tagállam ajánlott segítséget, a többi között sátrakat, hálózsákokat, matracokat, élelmiszereket, téli ruházatot, az EU logisztikai támogatást is nyújt a segélyek Szíriába juttatásához.

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője hozzászólásában köszönetet mondott azoknak, akik az „elmúlt héten és ezekben a percekben is testi épségüket kockáztatva küzdenek a bajbajutottakért”.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte, hogy Szíriában rendkívül nehéz biztonsági és politikai helyzetben kezdődött meg a segítségnyújtás. „Sokkal átfogóbb szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy a helyi humanitárius szereplők valóban hatékonyan tudják ellátni feladatukat” – hívta fel a figyelmet.

Közölte, hogy a katasztrófát követően felvette a kapcsolatot az ország egyik legnagyobb segélyszervezetével, a Szent Efrém Pátriárkai Fejlesztési Bizottsággal, valamint az AVSI nevű olasz humanitárius ügynökséggel és más, Szíriában tevékenykedő civil partnerekkel.

„Az ő és több, nemzetközileg is elismert, az unióval szorosan együttműködő szervezet elmondása szerint a banki tranzakciókra, az elektronikai eszközökre és a romok eltakarításához szükséges gépekre vonatkozó szankciók súlyosan hátráltatják a humanitárius fellépést” – hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a szankciók politikai céljának feladása nélkül, az életmentés időszaka után el kell hárítani az újjáépítés akadályait. „Ez csakis a szíriai lakosság közvetlen segítését szolgálhatja” – hangsúlyozta.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában rámutatott, hogy Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét, és küldött kutató-mentő csapatokat, valamint orvosi segítséget a katasztrófa sújtotta törökországi térségekbe.

„A katasztrófavédelem mentőcsapata a magyar jótékonysági szervezetekkel együtt 116 fővel és 16 keresőkutyával több mint 30 embert mentett ki élve a romok alól Törökországban” – emelte ki.

Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország Szíriában is segít, a Hungary Helps Program támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil mentőállomásokat telepített az országba.

„Az életmentés után most az átfogó, gyors humanitárius segítségnyújtás a legfontosabb. Az emberi tragédiákon túl óriási károk érték az épített környezetet is. Európának a lehető leggyorsabban kell megadnia minden segítséget Törökországnak, de a katasztrófa sújtotta szíriai térségnek is. Magyarország segítségére számíthatnak” – emlékeztetett Gál Kinga.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom