Külföld

Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány Szíriába

Problémák adódtak, mert a határátkelőhöz vezető utak megrongálódtak

Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány a földrengés sújtotta Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül – közölte egy határvédelmi forrás csütörtökön.

Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány Szíriába
Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét
Fotó: AFP

Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja a bejelentést megelőzően Genfben elmondta: problémák adódtak, mert a határátkelőhöz vezető utak megrongálódtak. Hozzátette: az illetékesek biztosították a világszervezetet arról, hogy az első humanitárius segélyszállítmány a nap folyamán bejut Szíriába.

Pedersen egyúttal jelezte: reméli, nem lesz politikai akadálya annak, hogy a humanitárius segélyek eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Hozzátette: egyeztetett az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel, akik azt ígérték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek Szíriába érkezése ne ütközzön akadályba.

A Nyugat szankciókkal sújtotta a damaszkuszi kormányt a polgári lakosság elnyomása miatt.

A civileknek határoktól függetlenül nagy szükségük van mindenféle segítségre – húzta alá a különmegbízott. Megjegyezte: az adományokat a lehető leggyorsabb, legközvetlenebb és leghatékonyabb útvonalakon kell eljuttatni a rászorulókhoz. Báb al-Hava létfontosságú ahhoz, hogy a segély elérje az ellenzék által ellenőrzött szíriai területeket, ahol az ENSZ szerint mintegy négymillió ember már a földrengés előtt is humanitárius segítségre szorult.

A török hatóságok azt ígérték, hogy két napon belül más határátkelőket is megnyitnak, ha megfelelő a biztonsági helyzet.

Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma csütörtöki adatok szerint átlépte a 16 ezret.

Kapcsolódó írásaink