Külföld

A holland külügyminisztérium beidézte az orosz nagykövetet

Az orosz nagykövetnek magyarázattal kell szolgálnia a feltételezésekkel kapcsolatban, azonban elutasította a nagykövet kiutasítására vonatkozó koalíciós javaslatokat

A holland külügyminisztérium csütörtökön beidézte a hágai orosz nagykövetet, miután a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt repülőgép ügyében eljáró nemzetközi nyomozócsoport szerdán közölte, erős jelek utalnak arra, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen döntött a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét megsemmisítő, légelhárító rakéta átadásáról a szakadároknak – írta az NlTimes hírportál Mark Rutte kormányfő bejelentésére hivatkozva.

A holland külügyminisztérium beidézte az orosz nagykövetet
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az orosz nagykövetnek magyarázattal kell szolgálnia a feltételezésekkel kapcsolatban, azonban elutasította a nagykövet kiutasítására vonatkozó koalíciós javaslatokat, mivel véleménye szerint Hollandiának fenn kell tartania a kommunikációt a Kremllel.

A 66-os Demokraták (D66) balliberális kormánykoalíciós párt képviselői szerint ki kell utasítani az orosz nagykövetet, mivel „bebizonyosodott” Putyin orosz elnök személyes részvétele a maláj utasszállító tragédiájában. Egyértelmű, hogy Oroszország Putyin irányítása alatt többé nem lehet Hollandia együttműködő partnere – nyilatkozta a hírportálnak egy D66-os parlamenti képviselő.

Az ügyben eljáró, holland vezetésű – holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű –, nemzetközi nyomozócsoport szerdán közölte, hogy az orosz elnök érintettségét egy orosz tisztségviselők közötti, 2014-es telefonbeszélgetés lehallgatása bizonyítja, eszerint Putyin jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy a szeparatisták felszerelés iránti kérelmét teljesíteni lehessen. Arról is tájékoztattak, hogy további vádemelés nélkül felfüggesztették az MH17-es járat lelövésével kapcsolatos nyomozást, mivel nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték újabb büntetőeljárások megindításához. Megjegyezték, sok új információt szereztek különböző érintettekről, köztük orosz tisztségviselőkről, a részvételükre vonatkozó bizonyítékok jelenleg azonban nem elégségesek ahhoz, hogy azok alapján új eljárásokat lehessen indítani.

Tavaly novemberben a holland bíróság távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát, akik a gépet eltaláló, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt, tevékenyen hozzájárulva ezzel a fedélzeten tartózkodók halálához.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, valamint a legénység is életét veszette. Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Kapcsolódó írásaink