Külföld

Varsó politikailag motiváltnak minősítette Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezető börtönbüntetését

A hrodnai bíróság szerdán megalapozottnak találta a vádakat, az ítélet hatályos

Botrányosnak és politikailag motiváltnak minősítette a lengyel külügyi tárca egy fehérorosz bíróság szerdai döntését, amellyel nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.

Varsó politikailag motiváltnak minősítette Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezető börtönbüntetését
Varsó politikailag motiváltnak minősítette Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezető börtönbüntetését
Fotó: Belta/AFP/Leonid Shcheglov

„Ez egy botrányos, politikailag motivált és a fehéroroszországi lengyel kisebbség ellen irányuló ítélet” – reagált Twitter-oldalán a varsói külügyminisztérium a fehérorosz Hrodna (Grodno) város bíróságának szerdai döntésére.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren „a fehérorosz rezsim embertelen ítéletének” nevezte a bírósági döntést. „Ez a fehéroroszországi lengyelek üldözésének következő fejezete” – írta. Hozzátette: Varsó mindent megtesz azért, hogy segítsen „az igazságot bátran felmutató lengyel újságírónak”.

Lukasz Jasina, a lengyel külügyi tárca szóvivője Twitter-bejegyzésében „a tekintélyelvű állam bírósága által hozott igazságtalan döntésről” írt, Poczobutot pedig lengyel és fehérorosz hazafinak nevezte. Aláhúzta: Lengyelország kiáll és továbbá is ki fog állni az elítélt mellett.

A 2021 márciusában letartóztatott, 49 éves Andrzej Poczobut újságíró, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének alelnöke ellen a fehérorosz főügyészség „nemzeti és vallási gyűlölet szítása”, valamint  „Fehéroroszországnak ártó tevékenységre buzdítás” címén indított büntetőjogi eljárást. A kétszer is elhalasztott per január 16-án kezdődött a nyilvánosság kizárásával.

A hrodnai bíróság szerdán megalapozottnak találta a vádakat, az ítélet hatályos. Az ítélethirdetés is zárt ajtók mögött zajlott, a tárgyalóterembe csak Poczobut legközelebbi rokonait és a fehérorosz állami médiát engedték be.

A lengyel kormány és a fehéroroszországi jogvédő szervezetek már korábban politikailag motiváltnak minősítették a kisebbségi vezető elleni bűnügyi eljárást.

Poczobut ügyére kitért szerdán Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető is a lengyel szenátusban mondott beszédében, amelyet még a grodnói ítélethirdetés előtt mondott el. Kiemelte: a kisebbségi újságíró a letartóztatása után is „hű maradt a szabadságért folytatott harc eszméihez”. Mindent meg kell tenni Poczobut és a Lukasenka-rezsim minden más foglyának minél gyorsabb hazatéréséért – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

A Litvániába menekült volt fehérorosz elnökjelölt – aki ellen Fehéroroszországban egy nappal Poczobut pere után, január 17-én indult távollétében bírósági eljárás – az 1863-as januári oroszellenes felkelés 160. évfordulója alkalmából vett részt a varsói felsőházi ülésen.

Poczobut mellett 2021 márciusában Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének elnökét is letartóztatták. Őt tavaly márciusban szabadon bocsátották ugyan, de továbbra is bűnügyi eljárást folytatnak ellene hasonló vádakkal, mint Poczobut esetében. A független fehérorosz média szerint Boryst házi őrizetben tartják.

Kapcsolódó írásaink