Külföld

Pulitzer-díjas újságíró: Az USA áll az Északi Áramlat szabotázsa mögött és a norvégok aktiválták a bombát

„Joe Biden kilenc hónapig tartó, rendkívül titkos megbeszélések után döntött az Északi Áramlat szabotálásáról”

Az amerikai haditengerészet búvárai tavaly nyáron robbanóanyagokat helyeztek el az Északi Áramlat csővezetékek alatt, amelyeket három hónappal később a norvégok aktiváltak – jelentette blogján Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró egy jól értesült forrásra hivatkozva – írta meg az oroszhirek.hu.

Pulitzer-díjas újságíró: Az USA áll az Északi Áramlat szabotázsa mögött és a norvégok aktiválták a bombát
Északi Áramlat
Fotó: Dán Védelmi Minisztérium

„Tavaly nyáron a haditengerészet búvárai a Baltops 22 nevű NATO-gyakorlat fedezékében távolról aktiválható robbanószerkezeteket helyeztek el, amelyek három hónappal később a négy Északi Áramlat-vezetékből hármat megsemmisített” – írta  blogján Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró egy jól értesült forrásra hivatkozva, számolt be erről meg az oroszhirek.hu.

A norvég haditengerészet egyik repülőgépe egy hidroakusztikus bóját dobott le, amely szeptember 26-án aktiválta a robbanószerkezeteket – írja Hersh.

Mint az újságíró megjegyezte, Joe Biden amerikai elnök kilenc hónapig tartó, rendkívül titkos megbeszélések után döntött az Északi Áramlat szabotálásáról a washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül.

Amikor a Fehér Ház szóvivőjét, Adrienne Watsont kérdezték, azt mondta, hogy „ez hazugság és teljes kitaláció”. Tammy Thorpe a Központi Hírszerző Ügynökségtől hasonlóan reagált – tisztázta Hersh.

Hozzátette, hogy Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett a szabotázsban.

Ezen túlmenően az amerikai haditengerészet azt javasolta, hogy tengeralattjárót használjanak az Északi Áramlat megtámadására, a légierő pedig távoli detonátorral ellátott bombákat javasolt – hangsúlyozta az újságíró.

Az Északi Áramlat egy exportvezeték Oroszországból Európába a Balti-tengeren keresztül. Közvetlenül összeköti Oroszország legnagyobb földgázmezőit és az európai fogyasztókat, megkerülve a tranzitállamokat – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink