Külföld

Német főügyész: Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországnak köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához

Két kutatóhajóval víz- és talajmintákat gyűjtöttek, és a sérült csővezetékek törmelékeit is begyűjtötték

Berlin nem rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek Oroszországot összekapcsolnák az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek tavalyi szabotázsával a Balti-tenger fenekén – ismerte el Peter Frank német főügyész – írta mg az Oroszhirek.hu.

Német főügyész: Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországnak köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához
A dán hadsereg felvételein a tenger felszínére törő buborékokat lehetett látni egy nagyjából egy több mint egy kilométer átmérőjű körben
Fotó: Dán Védelmi Minisztérium

„Jelenleg nincs bizonyíték” – mondta Peter Frank német főügyész az állítólagos orosz érintettségről a Die Welt című napilapnak adott szombati interjúban – írta meg az Oroszhirek.hu. „A nyomozás folyamatban van” – tette hozzá.

Kiemelték, a nyomozás részeként két kutatóhajóval víz- és talajmintákat gyűjtöttek a robbanások helyszínéről, és a sérült csővezetékek törmelékeit is begyűjtötték – árulta el a főügyész. „Jelenleg mindezt törvényszéki szempontból értékeljük” – mondta.

Frank szerint a gyanú, hogy „külföldi szabotázsakció történt volna, eddig nem igazolódott be”.

Szeptember végén a dán Bornholm sziget közelében, Dánia és Svédország felségvizein négy szivárgást fedeztek fel két, Balti-tengeren át Németországba és Európába orosz gázt szállító csővezetéken. A két északi ország saját vizsgálatot folytatott a robbanások ügyében, és Németország kapcsolatban állt velük – mondta Frank.

A hét elején Olaf Scholz német kancellár nem volt hajlandó kommentálni a Berlin által végzett vizsgálatot, mondván, hogy konkrét bizonyítékokra van szükség, mielőtt bármilyen nyilatkozatot lehetne tenni. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova erre reagálva azt mondta, hogy az, hogy Németország részéről nincs átláthatóság az ügyben, arra utal, hogy „Berlinnek van valami rejtegetnivalója”.

Szerdán a The Times arról számolt be, hogy a német nyomozók „nyitottak azokra az elméletekre, hogy egy nyugati állam hajtotta végre a robbantást azzal a céllal, hogy Oroszországra kenjék”.

A svéd hatóságok novemberben arra a következtetésre jutottak, hogy a vezetékeket szabotálták, de tartózkodtak attól, hogy megnevezzék a tettest. Ez azonban nem akadályozta meg Kijevet és egyes nyugati támogatóit abban, hogy Moszkvát okolják, azt állítva, hogy az azért rongálta meg saját infrastruktúráját, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra az ukrajnai konfliktus közepette – derül ki a portál összeállításából.

Az orosz hatóságok ezeket a vádakat abszurdnak minősítették, és rámutattak arra, hogy az Északi Áramlat működésképtelenné válásából egyedül az Egyesült Államok profitált, amely drasztikusan növelte cseppfolyósítottföldgáz-szállításait Európába. Mára az Egyesült Államok vált az EU első számú LNG-beszállítójává.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára egy múlt heti kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy örömmel vette tudomásul az Északi Áramlat megsemmisülését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Nuland ezzel a megjegyzéssel gyakorlatilag beismerte Washington részvételét a szabotázsban – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink