Külföld

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

Biden is kijelentette, hogy nem lesz tovább Északi Áramlat

Nagy feltűnést keltett Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárának kijelentése, amelyet pénteken tett egy szenátusi meghallgatáson – írja a hiradó.hu. 

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken
Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / AFP

A politikus úgy fogalmazott: „Cruz szenátorhoz hasonlóan én is és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat 2 most már egy fémdarab a tenger fenekén.”

Nuland nyilatkozata egybecseng Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában, néhány héttel a háború kezdete előtt tett nyilatkozatával.

Biden egy sajtótájékoztatón arra utalt, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az Egyesült Államok véget vet az Északi Áramlatnak.

Szó szerint kijelentette: „Nem lesz tovább Északi Áramlat.”

Ismert: 2022. szeptember 26-án hajnalban nyomáscsökkenést észleltek a Balti-tenger alatt futó, Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetéken, majd nem sokkal később az 1-esen is. A csövekből több helyen ömlött a gáz, volt ahol egy kilométer átmérőjű körben bugyogott a víz.

Dán és svéd szeizmológusok erős robbanásokat regisztráltak a szivárgások közelében.

Tavaly novemberben több méter mély krátereket tártak fel a megsérült gázvezetékeknél. Szakértők szerint a sérülések robbantásra utalnak.

A gázvezeték elleni szabotázsakciót korábban több állam, köztük Magyarország is terrorcselekménynek nyilvánította.

Kapcsolódó írásaink