Külföld

Iráni “szellemflotta” szállítja a szankcionált orosz olajat

Az elmúlt két hónapban legalább 16 hajó kezdett orosz olajat szállítani

A “szellemflotta” kifejezés a szankciók kijátszására használt tartályhajókra utal, amelyekkel olajat szállítanak. Irán és Venezuela az elmúlt években tökéletesítette ezt a gyakorlatot az amerikai szankciók kijátszására – jelentette a Financial Times. 

Iráni “szellemflotta” szállítja a szankcionált orosz olajat
Az iráni zászló alatt közlekedő MT Horse és a panamai zászló alatt közlekedő MT Freya, amelyet januárban foglalt le az indonéz parti őrség, mert a gyanú szerint illegálisan kereskedtek olajjal
Fotó: AFP

Korábban mindössze kilenc tanker tért át az orosz útvonalra az ukrajnai ellenségeskedések kezdete óta – fogalmazott az oroszhirek.hu.

Az FT szerint a “szellemhálózat” részeként azonosított hajókon szállított orosz nyersolaj mennyisége januárban több mint 9 millió hordóra ugrott a novemberi kevesebb mint 3 millió hordóról.

Egy meg nem nevezett hajóközvetítő az újságnak elmondta, hogy sok tankerhajó-üzemeltető hajlandó volt részt venni a szállításban, tekintettel a kínált vonzó tarifákra.

„Most már mindenki bűnös – mondta a hajóközvetítő – a határvonal a szürke piac és a hagyományos tankerpiac között az elmúlt évben határozottan elmosódott.”

Az orosz nyersolajra vonatkozó hatályos szankciók értelmében az EU, a G7-országok és Ausztrália megtiltotta más nemzeteknek a biztosítási és szállítási szolgáltatásokhoz való hozzáférést, hacsak nem tartják be a finomított termékek árplafonját.

Az FT szerint az orosz olajat továbbra is nyugati biztosítással működő tartályhajókkal szállítják. Ez a biztosítás csak azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy az olajat az árplafon alatt vásárolták meg – magyarázta a lap, hozzátéve, hogy az orosz exportra szánt fő Uráli olaj ára 30–40 dollár/hordó árengedményre csökkent a nemzetközi referencia nyersolajok, például a Brent ára alá.

A jelentés rámutatott, hogy Moszkva már kénytelen volt nyersolajának nagy részét Ázsiába irányítani, miután december 5-én életbe lépett az EU által a tengeri behozatalra vonatkozó tilalom. A statisztikák azt mutatják, hogy Kína és India növelte az importot, és rekordmennyiségű orosz üzemanyagot vásárolt.

Kapcsolódó írásaink