Külföld

Dél-Koreában a parlament megszavazta a belügyminiszter elmozdítását a halloweeni tömegszerencsétlenség miatt

A tárcavezetőt felfüggesztik, amíg az alkotmánybíróság nem dönt az ügyében

Több hónapon át tartó vizsgálat után a dél-koreai belügyminiszter elmozdításáról döntött az ázsiai ország törvényhozása szerdán, a Szöulban tavaly történt, 159 halottal járó halloweeni tömegszerencsétlenség miatt.

Dél-Koreában a parlament megszavazta a belügyminiszter elmozdítását a halloweeni tömegszerencsétlenség miatt
Li Szang Min dél-koreai belügyminiszter
Fotó: Yonhap News

Az ellenzéki többségű, 300 fős parlamentben 179-en szavaztak Li Szang Min elmozdítása mellett, 109-en ellene.

A szavazás eredményét a parlament igazságügyi bizottsága felülvizsgálja, majd ezt követően az alkotmánybíróság elé kerül, és a testület dönti a megerősítésről. Amennyiben az alkotmánybíróság jóváhagyja, az eljárás akár hat hónapot is igénybe vehet.

A tárcavezetőt felfüggesztik, amíg az alkotmánybíróság nem dönt az ügyében – tették hozzá dél-koreai hivatalos források.

A szavazást megelőző, januárban lezárult vizsgálat megállapította, hogy súlyos hiányosságok voltak a helyszín biztosításában és a hatósági reagálásban.

Az elmozdítás indoklásában a törvényhozók azt is a tárcavezető szemére vetik, hogy a tragédiát követően „helytelen nyilatkozatokat” tett, egyebek között kijelentette, hogy a szerencsétlenséget több tűzoltó és rendőr jelenlétével sem lehetett volna elkerülni.

Október 29-én éjjel többnyire fiatalok haltak meg, és 197-en megsérültek, amikor az emberek a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldását követő első nyilvános halloweeni estén elözönlötték Szöul Ithevon kerületének szűk sikátorait.

A tömegszerencsétlenség miatt novemberben Jun Szok Jol elnök is bocsánatot kért, és egyben a felelősök megbüntetését és a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát ígérte.

Kapcsolódó írásaink