Külföld

A szíriai Latakiában állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A hotspoton élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket

A földrengés sújtotta Szíriában, Latakia városban állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és emellett egy úgynevezett hotspotot is kialakítanak a településen a szervezet humanitárius szakembereinek útmutatása alapján.

A szíriai Latakiában állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
A szíriai Latakiában állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fotó: Facebook/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A szeretetszolgálat közleményben hozzátette: a hotspoton élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket.

Azt írták, Szíriában éjjelente fagypont alá süllyed a hőmérséklet, az emberek újabb földmozgástól tartva sok helyen gépkocsikban ülve töltötték az éjszakát.

A túlélők felkutatása kedd éjjel is folytatódott és szerdán is zajlik, a mentést jellemzően szíriai egységek és a lakosság végzi a rendelkezésükre álló eszközökkel.

Latakia városában a romok között dolgoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetéhez, a görögkatolikus melkita egyházhoz tartozó emberek is, akik – húszan-harmincan – túlélőket keresnek a romok között – tudatta a segélyszervezet.

Hangsúlyozták: a katasztrófa törökországi helyszíneivel ellentétben Szíriában nincsenek jelentős létszámú nemzetközi segélycsapatok.

Az országot nemzetközi szankciók sújtják, a beutazás körülményes. Az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás már a földrengések előtt is esetlegesen működött, egyes területeket pedig még mindig fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt, így a közlekedés is nagyon nehézkes – ismertették.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve valósítja meg humanitárius akcióit és a háború utáni újjáépítést segítő programjait a szíriai görögkatolikus melkita egyház szervezeteivel együttműködve, velük közösen végzi jelenleg is humanitárius munkáját – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink