Külföld

A brazil hatóságok razziasorozatba kezdtek az illegális bányászok ellen az őslakosok földjein

Hétfőn indították meg a feltehetőleg hónapokig tartó akciót

A brazil kormány környezetvédelmi és az őslakosok ügyeivel foglalkozó ügynökségei a hadsereg segítségével razziasorozatot kezdtek az illegális aranybányászok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy humanitárius válságot okoztak Brazília legnagyobb őslakos-rezervátumában.

A brazil hatóságok razziasorozatba kezdtek az illegális bányászok ellen az őslakosok földjein
A brazil hatóságok razziasorozatba kezdtek az illegális bányászok ellen az őslakosok földjein
Fotó: AFP/Brazilian National Public Security Force /Lucas Nunes

A Brazil Környezetvédelmi és Megújuló Természeti Erőforrások Intézetének (IBAMA) emberei a Nemzeti Indián Alapítvány (FUNAI) támogatásával hétfőn indították meg a feltehetőleg hónapokig tartó akciót, amelynek során eddig egy helikoptert, egy repülőgépet, egy buldózert és a bányászok egyes épületeit semmisítették meg az ország legészakibb, Roraima államában található janomami földeken – derült ki az IBAMA közleményéből.

Két fegyvert, három csónakot, és mintegy ötezer liter üzemanyagot lefoglaltak – tették hozzá.

Az elmúlt években több mint húszezer bányász szállta meg a rezervátumot, betegségeket terjesztve, valamint szexuális visszaéléseket és fegyveres erőszakot követtek el, ami a mintegy 28 ezer fősre becsült janomami lakosságot rettegésben tartja azóta, és alultápláltsághoz, illetve halálesetekhez vezetett.

Az IBAMA emberei úttorlaszokat tettek le a területen, hogy elvágják a bányák ellátását, és ezt folytatják - írták a közleményben.

A bányászok egy része feltehetően még a művelet kezdete előtt elmenekült a janomami rezervátumból, és átment a szomszédos Francia Guyanába, Suriname-ba vagy Guyanába a zöld határon.

A janomamiak elszigetelten élnek egy hatalmas, Portugália-méretű rezervátumban a Venezuelával határos területen. Ásványi anyagokban gazdag földjeik évtizedek óta vonzzák az illegális bányászokat, különösen azután, hogy a brazil katonai junta az 1970-es években utat épített az Amazonas esőerdőn keresztül.

Brazíliában élő őslakosközösségek közül a janomamiké az egyik legnagyobb védett terület Roraima és Amazonas államokban.

Kapcsolódó írásaink