Külföld

Szíriai Vörös Félhold: Az Egyesült Államok és az EU függessze fel a szankciókat!

A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője felszólította kedden az Egyesült Államokat és az Európai Uniót arra, hogy függesszék fel a Szíriával szemben szankcióikat a minapi földrengés miatt.

Szíriai Vörös Félhold: Az Egyesült Államok és az EU függessze fel a szankciókat!
Szíriában legkevesebb 1712 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni
Fotó: AFP/Aaref Watad

Háled Habubati a szíriai állami tévé által közvetített sajtóértekezletén ezenkívül arra kérte az Egyesült Államok nemzetközi segélyszervezetét, a USAID-et, hogy „nyújtson segítséget a szíriai népnek”.

Mint mondta, csak a Vörös Félhold háromezer önkéntest tudott mozgósítani, akik a kormány ellenőrzése alatt az érintett területeken dolgoznak. A szíriai vezetés már hétfőn a nemzetközi közösség segítségét kérte a földrengés okozta károk enyhítésére.

A 2011 óta dúló polgárháború miatt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nagyrészt elszigetelt a nemzetközi porondon, ami megnehezíti a nemzetközi segítségnyújtást. A konfliktus és a gazdasági szankciók miatt ráadásul romokban hever a közel-keleti ország gazdasága, ami szintén megnehezíti a károk felszámolását.

Damaszkusz legfőbb szövetségesei, Moszkva és Teherán már az előző nap jelezték, hogy segítséget küldenek, amint a kapcsolatok javításán fáradozó Arab-öböl menti államok is.

A Fehér Ház és az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy az általuk támogatott humanitárius programokon keresztül tudnak támogatást nyújtani.

A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős rengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,7-es erősséget is elérte. Ezenfelül utórengések százait jegyezték fel.

Szíriában legkevesebb 1712 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni.

A SANA szíriai állami hírügynökség legfrissebb összesítése szerint eddig 812 halottról és 1449 sérültről tudnak a Damaszkusz ellenőrizte Aleppó, Latakia, Hamá, Idlíb és Tartúsz tartományokból. Szíria lázadók ellenőrizte térségéből a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte, hogy már több mint 900 halott és 2300 sérült van, és szerintük félő, hogy ez a szám „drámaian növekedni fog”.

Törökországból legutóbb 3549 halottról és 22 168 sérültről érkeztek hírek.

Kapcsolódó írásaink