Külföld

Már elkezdődött a harmadik világháború – állítja a francia történész

Nem kizárt, hogy Kína hidegháborút vív majd a Nyugat ellen, ami a fejlődő országok felemelkedéséhez vezethet

A harmadik világháború már elkezdődött Franciaország egyik vezető értelmiségije, Emmanuel Todd szerint. Az antropológus és történész a múlt héten a Le Figarónak nyilatkozva azt állította, hogy a várakozásokkal ellentétben nemcsak Oroszországot, hanem a Nyugatot is súlyosan veszélyezteti az ukrajnai katonai konfliktus – írta meg a hirado.hu.

Már elkezdődött a harmadik világháború – állítja a francia történész
Képünk illusztráció
Fotó: Leon Klein / ANADOLU AGENCY

Az ukrajnai konfliktus, amely korlátozott, helyi háborúnak indult, majd globális gazdasági konfrontációvá eszkalálódott, mára világháborúvá vált, egyfelől az egész Nyugat, másfelől Oroszország és Kína között – fogalmazott Todd. A történész, aki 1976-ban elsőként jósolta meg a Szovjetunió bukását, kiemelte: senki nem számított arra, hogy az orosz nép képes lesz ellenállni a NATO gazdasági nyomásának – írta meg a hirado.hu.

Todd, aki korábban a A birodalom után – Tanulmány az amerikai rendszer széteséséről (After the Empire: The Breakdown of the American Order) című könyvében már figyelmeztetett az amerikai rend összeomlására, most az interjúban kifejtette: az orosz gazdaság szankciókkal szembeni ellenállása a szakadék felé löki „az amerikai birodalmi rendszert”.

Ha Oroszországnak sikerülne kimerítenie az európai gazdaságot, miközben fenntartja a kínai támogatást, akkor a világ amerikai monetáris és pénzügyi ellenőrzése összeomlana, és ezzel együtt az Egyesült Államok lehetősége is arra, hogy a semmivel finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét – hangoztatta Todd.

A történész nagyrészt egyetértett John Mearsheimer nemzetközi kapcsolatok professzor és a „realista” külpolitika híveinek elemzésével, miszerint „az oroszok az ő szempontjukból egy olyan háborúban vannak, amely védekező és megelőző jellegű”. Todd szerint annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kétszer olyan népes, mint Oroszország, az amerikai diákok mindössze 7 százaléka foglalkozik mérnöki tudományokkal, míg Oroszországban ez az arány 25 százalék.

„Az USA külföldi diákokkal tölti ki a hiányt, de ők főként indiaiak, és még több közöttük kínai” – folytatta. Szerinte ez az amerikai gazdaság dilemmája: csak úgy tud szembenézni a kínai versennyel, ha képzett kínai munkaerőt importál.

Éppúgy mint Oroszország, Amerika sem tud kivonulni ebből a konfliktusból, ezért vagyunk most egy végtelen háborúban, amelynek a kimenetele az egyik vagy a másik fél összeomlása kell hogy legyen – fogalmazott Todd. A francia gondolkodó szerint nem kizárt, hogy Kína hidegháborút vív majd a Nyugat ellen, ami a fejlődő országok, például India felemelkedéséhez vezethet, miközben Európa hanyatlik – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink