Külföld

Lavrov segítséget ígért a Száhel-övezet és a Guineai-öböl országainak a szélsőségesek elleni harcban

Az orosz politikus nagyobb orosz szerepvállalásról beszélt a térségben

Moszkva segítségét ígérte a Száhel-övezet és a Guineai-öböl államainak a szélsőségesek elleni harcban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Mali fővárosában, Bamakóban.

Lavrov segítséget ígért a Száhel-övezet és a Guineai-öböl országainak a szélsőségesek elleni harcban
Ez az első eset (a Szovjetunió felbomlása óta), hogy orosz külügyminiszter felkereste a nyugat-afrikai országot
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry/Handout

Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy ez a támogatás érinti Guineát, Burkina Fasót, Csádot és általában a Száhel-övezetet, sőt a Guineai-öböl menti országokat is.

A kérdésről hivatali partnerével, Abdoulaye Dioppal tartott közös sajtótájékoztatón beszélt. Ez az első eset (a Szovjetunió felbomlása óta), hogy orosz külügyminiszter felkereste a nyugat-afrikai országot.

Látogatása a dzsihadista erőszak és a mély, sokrétű válság sújtotta országban szembeötlő állomása annak, hogy a mali juntát vezető ezredesek 2021 óta közelednek Moszkvához, miközben eltávolodtak Párizstól.

Lavrov folyamatos katonai támogatást, fegyverek szállítását ígérte Malinak, valamint több száz ember küldését, akik egyes források szerint az orosz hadsereg kiképzői, mások szerint a Wagner nevű magánbiztonsági csoport zsoldosai.

Az orosz politikus nagyobb orosz szerepvállalásról beszélt a térségben. Hangoztatta egyben, hogy támogatni fogják az afrikai kontinens problémáinak megoldását. Mint kifejtette, abból az elvből indulnak ki, hogy az afrikai problémákra afrikai megoldások kellenek.

Kapcsolódó írásaink