Külföld

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán mellett Putyin is segítséget ajánlott a török és szíriai földrengés után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a „baráti” török népnek

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök is segítséget ajánlott fel hétfőn Törökországnak a hajnali földrengés okozta károk helyreállítására és emberek mentésére. 

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán mellett Putyin is segítséget ajánlott a török és szíriai földrengés után
Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán mellett Putyin is segítséget ajánlott a török és szíriai földrengés után
Fotó: ILYAS AKENGIN / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a „baráti” török népnek.

„Megdöbbentőek a törökországi földrengés következtében több száz ember haláláról és sérüléséről szóló hírek. Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek. Közel vagyunk a barátságos török néphez ebben az időszakban, készek vagyunk megfelelő segítséget nyújtani nekik” – írta a Twitteren.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter hétfő reggel szintén a Twitteren közölte: Ankara  segítségkérési felhívására reagálva 76 tűzoltóból és 8 mentőkutyából álló csoport küldését ajánlotta fel.

Azerbajdzsán 370 fős mentőcsoportot küld Törökországba, hogy közreműködjön a természeti katasztrófa következményeinek elhárításában és a kutató és mentési munkálatokban – számolt be hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő táviratban fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hatalmas erejű földrengés számos áldozata miatt, és kifejezte készségét a segítségnyújtásra.

Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint telefonon részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a természeti csapás áldozatai miatt, és kifejezte Oroszország készségét a segítségnyújtásra. Hasonló tartalmú eszmecserét folytatott az orosz vezető Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy kész két, mentőalakulatokat szállító Il–76-os repülőgépet Törökországba indítani a Gaziantep tartományban történt földrengés következményeinek elhárítására. A tárcavezető, Alekszandr Kurenkov utasítására a minisztérium Centroszpasz légimozgékonyságú egységének száz szakemberét helyezték készenlétbe.

Orosz mentőalakulatok vettek már részt Törökországban földrengés utáni munkálatokban. A katasztrófák eddigi legsúlyosabbja 1999-ben történt.

A Szíriában állomásozó orosz erők parancsnoksága közölte, hogy az ottani orosz katonai létesítményekben a földrengés nem okozott kárt.

Kapcsolódó írásaink