Külföld

Kína nem ült fel a szankciós vonatra

Kína katonai segéllyel támogatja Oroszországot, és nem érdeklik a Nyugat szankciói

A legfrissebb orosz kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy kínai vállalatok katonai felszereléseket szállítanak Oroszországnak, ezzel figyelmen kívül hagyják az Egyesült Államok és szövetségesei által elvárt szankciókat.

Kína nem ült fel a szankciós vonatra
Hszi Csin-ping kínai, Vlagyimir Putyin orosz és Uhnágin Hürelszüh mongol elnök a háromoldalú megbeszélésük kezdetén a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszandr

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Oroszországnak számos gazdasági szankcióval kell szembenéznie, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok szorgalmazott az ország megtörése érdekében.

Hónapok óta folytatnak kemény küzdelmet az ukrán erők az ország keleti és déli régióiban, azonban Oroszország továbbra is kulcsfontosságú városokat támad. Amerikai tisztviselők mindemellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az időjárás enyhülésével az orosz hadsereg egy lehetséges tavaszi offenzívát indíthat, amelynek következtében az USA Abrams típusú harckocsik átadása mellett döntött, míg Németország pedig Leopard tankok küldését jelentette be.

Joe Biden amerikai elnök mindeközben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy kínai vállalatok katonai felszereléseket szállítanak Oroszországnak, miután a Fehér Ház tisztviselői a Bloomberg értesülései szerint bizonyítékot találtak, amely arra utal, hogy Peking támogatja Oroszország katonai erőfeszítéseit.

A Forbes magazin kiemelte, Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben folytatott megbeszélést a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel Üzbegisztánban, és a találkozón elismerte, hogy Kínának „kérdései és aggodalmai” vannak a háborúval kapcsolatban. A lap ebből arra a következtetésre jutott, hogy Putyin ezáltal beismerte, hogy a két ország vezetője vélhetően nem ért egyet a háború kérdésében.

Az orosz vámadatok azonban azt mutatják, hogy a kínai állami tulajdonú védelmi vállalatok navigációs berendezéseket, vadászrepülőgépek alkatrészeit, valamint egyéb haditechnikai eszközöket is szállítottak orosz védelmi vállalatok számára.

A Korszerű Védelmi Tanulmányok Központja (C4ADS) által szolgáltatott adatok pedig abba nyújtanak betekintést, hogy Kína több tízezer áruszállítmánnyal támogatta az orosz hadsereget. A Reuters továbbá arról számolt be, hogy a kereskedelmi adatokról szóló jelentés azután került nyilvánosságra, hogy kínai tisztviselők kijelentették, a kölcsönös politikai bizalom megerősödött Oroszországgal, miután a kínai külügyminiszter-helyettes, Ma Csao-hszü és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozott.

További érdekesség, hogy a beszámolót Antony Blinken amerikai külügyminiszter pekingi utazásának hirtelen lemondása is megelőzte, miután amerikai tisztviselők egy montana felett lebegő, kínai kémlelő léggömbről számoltak be – mutatott rá a Forbes.

Öt év óta ez lett volna az első alkalom, hogy egy magas rangú fehér házi tisztségviselő Kínába látogat, azonban az amerikai légtérben tartózkodó kínai léggömb tovább mélyítette a diplomáciai feszültséget a két ország között.

Kapcsolódó írásaink