Külföld

Financial Times: Az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

A szerelőszemélyzet kiképzése is hosszabb időt venne igénybe

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést – jelentette vasárnap a Financial Times (FT). Ezt a nézetet a páncélosok túlbonyolított logisztikai és karbantartási igényeivel magyarázzák.

Financial Times: Az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség
Abrams tank
Fotó: AFP/NURPHOTO/MATEUSZ WLODARCZYK

A 70 tonnás harckocsi gázturbinás motorral rendelkezik, ami nagyobb gyorsulást tesz lehetővé, mint egy dízelmotor, de aprólékos karbantartást igényel, és nagyobb mennyiségű üzemanyagot fogyaszt – magyarázta az FT a cikkében, amit az oroszhirek.hu szemlézett.

A lap idézte az amerikai hadsereg egykori szakaszparancsnokát, John Naglt, aki szerint katonái „rengeteg időt töltöttek azzal, hogy szó szerint a légszűrőket püfölték” az 1991-es öbölháború és a 2003-as iraki amerikai invázió idején, „nagy aggodalmak” közepette, hogy a harckocsi motorja „homokot nyelt, és utána nem működött”.

Az Abrams harckocsik harckészültségének fenntartása „teljesen más típusú gépeket” igényelne a Kijevnek ígért más nyugati tervezésű harckocsikhoz képest, valamint speciális eszközökre kiképzett személyzetet – emelte ki a lap. A tankok szerelőszemélyzetének kiképzése is hosszabb időt venne igénybe – számolt be a FT.

A harckocsiknak folyamatos pótalkatrész-ellátásra lesz szükségük és arra, hogy „500 gallonos tartályukat naponta újratöltsék” sugárhajtású üzemanyaggal, tekintettel arra, hogy gázolajjal nem működhetnek – tette hozzá.

Az M1 Abrams „egy fantasztikus harckocsi, de ez egy amerikai harckocsi, és az amerikai hadviselés a világ összes logisztikáját megköveteli” – mondta Nagl az FT-nek. A lap ezután megjegyezte, hogy az Abrams harckocsik logisztikai és ellátási hálózata az Egyesült Államokban marad.

A logisztikai hiányosságok miatt az Abrams végül az ukrán csapatok számára egyfajta teherré válhat, mivel könnyen orosz támadások áldozatává válhatnak – figyelmeztetett Josh Kirshner, a Beacon Global Strategies stratégiai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Még 2022 decemberében a Pentagon is azzal érvelt, hogy az M1 Abrams harckocsik egyszerűen túl nehezen kezelhetők, és Washington akkoriban meg is tagadta azok szállítását Ukrajnának. Washington aztán januárban megváltoztatta álláspontját, és 31 Abrams harckocsit ígért Kijevnek. A tankok azonban várhatóan legkorábban csak néhány hónap múlva érkeznek meg Ukrajnába.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne támogassa Kijevet fegyverekkel, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust. A modern harckocsik Ukrajnába történő szállítását kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, hogy azok „égni fognak, mint a többi” nyugati fegyver.

Kapcsolódó írásaink