Külföld

Belarusz korszerű orosz helikoptereket és harci repülőgépeket szerez be

Fehéroroszország áprilisig Mi–35M típusú harci helikoptereket kap, illetve még az idén Szu–30SzM típusú harci repülőgépek beszerzését tervezi Oroszországtól – közölte vasárnap Andrej Lukjanovics, a fehérorosz légierő és légvédelem decemberben kinevezett parancsnoka az SzTV állami televízió műsorában.

Belarusz korszerű orosz helikoptereket és harci repülőgépeket szerez be
Az Mi–35M lesz a belarusz hadsereg új büszkesége
Fotó: AFP/VITALIY TIMKIV

„Szó szerint néhány hete kaptunk egy új Tor–M2-es (légvédelmi rakéta) üteget, a közeljövőben pedig a légierőnk kap Mi–35M helikoptereket. Igen, ez egy teljes század lesz, kezdetben négy gépet, vagyis egy osztagot kapunk, áprilisra már repülőtereinken lesznek” – mondta Lukjanovics.

A fehérorosz parancsnok szerint a pilótákat már átképezték az új haditechnikára, és már az új személyzettel fogják a helikoptereket áthozni. „Ebben az évben tervezzük Szu–30SzM repülőgépek vásárlását és átvételét is” – tette hozzá.

Mint mondta a fehérorosz rádiótechnikai alakulatok eszköztára fehérorosz gyártmányú, Rosza típusú alacsony frekvenciájú rádiólokációs berendezésekkel és Vosztok típusú rádiólokátorokkal bővül. Hozzátette, hogy mindemellett jelentős mennyiségben terveznek beszerezni levegőből indítható fegyverzetet.

Kapcsolódó írásaink