Külföld

XXI. Század Intézet: Az ukrán kormány vezéráldozatot hoz

Alig pár hét alatt számos magas rangú hivatalnokot, miniszter-helyetteseket és megyei vezetőket távolítottak el a pozíciójukból különböző korrupciós vádakkal Ukrajnában – írja friss bejegyzésében a XXI. Század Intézet.

XXI. Század Intézet: Az ukrán kormány vezéráldozatot hoz
Zelenszkij közvetlen környezete is érintett lehet a XXI. Század Intézet szerint
Fotó: Privátbankár.hu

Az elemző intézet bejegyzésében hangsúlyozta: „Az ukrán kormány egyfajta vezéráldozatot hoz: letartóztat néhány magas rangú hivatalnokot, a legbotrányosabb figurákat, hogy legyen mit felmutatnia.”

A bejegyzésben a XXI. Század Intézet meg is nevezett hármat ezek közül a magas rangú hivatalnokok közül. 

„Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastruktúráért felelős miniszterhelyettest például konkrétan tetten érték, 400 ezer dollárnyi kenőpénz volt nála. Ő a hírek szerint Denisz Smihal kormányfő egyik bizalmasa volt.”

A védelmi tárcánál szintén komoly korrupciós vádak fogalmazódtak meg – írja az intézet, hiszen „a miniszter, Olekszij Reznyikov felelőssége is felmerült, ő pedig Andrij Jermakhoz, Zelenszkij irodavezetőjéhez állt közel.”

„Jermak helyettese, Kirilo Timosenko egyébként a hét elején mondott le. Neki évek óta vannak korrupciós ügyei, a háború alatt arról cikkezett az ukrán sajtó, hogy segélyként kapott amerikai terepjárókkal szaladgál Kijev utcáin, majd pár héttel később már egy vadonatúj, százezer dolláros Porsche volánjánál látták” – zárta bejegyzését az elemző intézet.

Kapcsolódó írásaink