Külföld

Svédország állami gyermekrablásokról szóló dezinformációs kampány ellen küzd

A szociális szférában dolgozókat gyakran megfenyegetik a közösségi oldalakon

Kiterjedt és szisztematikus dezinformációs kampány folyik Svédország ellen, miszerint a svéd hatóságok muszlim kisgyerekeket rabolnak el, ám mindebből egyetlen szó sem igaz – derült ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki nyilatkozatából.

Svédország állami gyermekrablásokról szóló dezinformációs kampány ellen küzd
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök
Fotó: AFP

„Ez az ellenünk indított hadjárat most új lendületet vett” – mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

„Ez egyszerűen nem igaz. Svédország nem rabol el gyerekeket, a szociális munkásaink nem rabolnak gyerekeket. Sem muszlimokat, sem más vallásúakat” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy a dezinformációs kampány miatt a szociális szférában dolgozókat gyakran megfenyegetik a közösségi oldalakon.

Kristersson a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy őröket fognak állítani a szociális intézmények irodáihoz. A miniszterelnök közölte, hogy kormánya nagyobb összeget tervez elkülöníteni az álhírek visszaszorítása érdekében létrehozott svéd hatóság számára.

A miniszterelnök elmondása szerint a dezinformációs hadjárat még 2021-ben kezdődött. A dezinformáció elleni ügynökség jelentése szerint az emberrablással kapcsolatos álhírek visszavezethetők egy arab nyelvű oldalhoz, amelynek megalkotója korábban elköteleződését fejezte a ki az Iszlám Állam mellett.

2022 februárjában a svéd külügyminisztérium közölte, hogy a törvények értelmében minden gyermek az állam védelme alatt áll, és a szociális munkásoknak bírósági végzésre van szükségük ahhoz, hogy a gyermekeket hozzájárulásuk nélkül elvegyék szüleiktől.
 

Kapcsolódó írásaink