Külföld

New York Times: 200 ezer katonát veszített eddig az orosz haderő

Az USA hadserege nyolcszor kevesebb katonát veszített el Afganisztánban két évtized alatt

Amerikai és más nyugati tisztviselők szerint az Ukrajnában elesett és megsebesült orosz katonák száma megközelíti a 200 ezret – írta a New York Times cikkére hivatkozva a telex.hu.

New York Times: 200 ezer katonát veszített eddig az orosz haderő
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Diego Herrera Carcedo

A közzétett számokban nemcsak a rendes katonaság, hanem a Wagner csoport zsoldosai is szerepelnek. A lap megállapítja, a nagy veszteség egyértelműen jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziója rosszul sikerült, de ezek a veszteségek egyáltalán nem fogják elrettenteni Putyint – írta a New York Times cikkére hivatkozva a telex.hu.

Az áldozatok számát azért nehéz felbecsülni, mert az oroszok rendszeresen alulszámolják a halottakat és a sebesülteket. Mivel különösen heves harcok voltak Bahmut és Szoledar térségében, az amerikaiak szerint itt naponta több száz orosz katona vesztette életét, ami jelentősen megemelte az áldozatok számát. (Ezen a harctéren több száz ukrán katona is elesett naponta, de az ukránok sem hozzák nyilvánosságra a veszteségeiket.) A lap kitér arra is, hogy a második világháborúban nyolcmillió szovjet katona veszett oda.

Azt is megjegyezték, hogy az USA hadserege nyolcszor kevesebb katonát veszített el Afganisztánban két évtized alatt.

Kapcsolódó írásaink