Külföld

Nehezített pályán mozog a szórványmagyarság

Elismerésre méltó a szórványmagyarság kitartása és a közösség érdekében végzett munkája. A horvátországi Pakrác-vidéken élő nemzettestvéreink is igyekeznek megmaradni szülőföldjükön.

Nehezített pályán mozog a szórványmagyarság
Eszék főtere (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A határon túl működő magyar egyesületek igencsak nehezített pályán mozognak – éppen ezért a kitartásuk és a közösség érdekében végzett munkájuk elismerésre méltó – olvasható horvátországi nemzettestvéreink lapjában. Mint a Képesújságban közölt cikkből kiderül, ilyen többek között a Pakráci Magyarok Közössége is, ahol a minap értékelték az elmúlt év történéseit.

Az orgánum külön megemlékezik a „Magyarok a Pakrác-vidéken” (horvátul: Mađari u pakračkom kraju) című most megjelent, Duško Kliček által írt monográfiáiról. A könyv több száz magyar család életéről szól, akik a 19. században, a könnyebb boldogulást keresve költöztek a szóban forgó vidékre. Az új lakosok aztán jelentős nyomokat hagytak a gazdaságban, a kultúrában, a sportban és az élet egyéb területein is.

Az egyesület munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, Pakrác városa és Pozsega-szlavón megye támogatja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom