Külföld

Lezárul a covidkorszak Ausztriában

A bécsi szövetségi kormány döntése szerint a koronavírus terjedése nyomán hozott szabályokat nyárig fokozatosan kell kivezetni. Ausztria június 30-án tér vissza a „normál működéshez”.

Lezárul a covidkorszak Ausztriában
Michael Havel, a bécsi Lifebrain vezérigazgatója, miközben beosztottjai az újonnan érkezett, és a lakosságnak ingyen adott PCR-teszteket pakolják
Fotó: AFP/Alex Halada

A pandémia megy, a vírus marad – jelentette ki a bécsi szövetségi kabinet ülése után Johannes Rauch (Zöldek) egészségügyi miniszter – hangzott el ma az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) műsorában. Mint a tárcavezető fogalmazott, a veszélyeztetett területeken, például a kórházakban és az idősotthonokban jelenleg még mindig kötelező a maszk használata. Ez április 30-án megszűnik, csakúgy, mint a kockázati csoportok mentessége. Az összes válságstábot és bizottságot is fel kell oszlatni – fogalmazott.

Az Egészségügyi Minisztérium június 30-ával tervezi megszüntetni a különleges szabályozást. A SARS–CoV–2 ez után már nem lesz bejelentési kötelezettség alá eső betegség, és a jelenleg még érvényes, a pozitív tesztet elvégzett személyekre vonatkozó közlekedési korlátozás is tovatűnik. Így Ausztria június 30-án visszatér a normál működéshez.

Karoline Edtstadler (ÖVP) alkotmányügyi miniszter az ülés után arról beszélt, a világjárványból le kell vonni a jövőre vonatkozó tanulságokat. Azt is elismerte, hogy a kormány hibákat követett el. Természetesen nem minden ment tökéletesen, de mindenki a legjobb tudása és meggyőződése szerint cselekedett mindenkor – fogalmazott.

Újságírói kérdésekre felelve Johannes Rauch elmondta, szerinte „az iskolabezárás hiba volt”, mert emiatt olyan gyerekek vesztek el, akik már nem tudják pótolni az oktatási lemaradást.

Kapcsolódó írásaink

Nem durvul a covid

ĀAz infektológus főorvos szerint csak enyhe megbetegedést okoznak a legújabb variánsok